IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
Comunicate de presă MMACA

Vizita ministrului Ştefan-Radu Oprea la Berlin

COMUNICAT DE PRESĂ

                 

În contextul acţiunilor vizând amplificarea relaţiilor de cooperare economică şi consolidarea dialogului instituţional cu Germania, în zilele de 24 – 25 aprilie ministrul pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat, Ştefan-Radu Oprea, a efectuat o vizită de lucru la Berlin.

Cu acest prilej, a participat, în calitate de invitat de onoare şi vorbitor principal, la evenimentul iniţiat de Biroul de Promovare Comercial-Economică Berlin “Go Together, Grow Faster”, organizat în colaborare cu Uniunea Naţională a Patronatelor din România (UNPR) şi Confederaţia Patronală a IMM-urilor din Germania (BVMW), care a beneficiat şi de prezenţa secretarului de stat parlamentar din Ministerul Federal al Economiei – Oliver Wittke, preşedintele BVMW – Mario Ohoven, ambasadorul României la Berlin – Emil Hurezeanu şi preşedintele UNPR – Laura Ciuhu.

Evenimentul deschide seria unor acţiuni de substanţă destinate promovării exporturilor româneşti şi atragerii de investiţii în România, care se vor desfăşura în principalele centre economice din Germania, sub coordonarea Departamentului de Comerţ Exterior din MMACA, prin reprezentanţii săi externi.

Această primă manifestare a fost dedicată sectorului textil, reunind, în spaţiile ambasadei din Berlin, 12 firme româneşti care şi-au expus produsele şi peste 80 de firme germane interesate de colaborări în domeniu.

Ministrul Oprea a prezentat performanţele şi atractivitatea sectorului textil, dar şi ale economiei româneşti, în general şi a încurajat companiile germane să exploreze şi să valorifice cât mai deplin oportunităţile de cooperare şi investiţii oferite de România în prezent.

În marja evenimentului, UNPR şi BVMW au semnat un Acord de Colaborare care pune bazele unei strânse cooperări în promovarea relaţiilor economice bilaterale, prin facilitarea contactelor directe, asistenţă pentru oamenii de afaceri din cele două ţări, schimbul de informaţii şi cooperare în cadrul organizaţiilor internaţionale de profil.

Cu această ocazie, ministrul român pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat a vizitat pavilionul naţional al României din cadrul  târgului de aviaţie şi tehnică militară ILA Berlin, în care expun 7 companii de profil, dar şi a standul individual al TURBOMECANICA. Cu acest prilej a analizat, împreună cu firmele participante, provocările actuale cu care acestea se confruntă, noi oportunităţi pentru industria românească de profil şi modalităţi prin care Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat poate sprijini accederea sau extinderea pe pieţele externe.

În planul dialogului instituţional, ministrul Ştefan Radu Oprea s-a întâlnit cu Martin Dulig, viceprim-ministru şi ministru al economiei, muncii şi transporturilor din landul Saxonia şi cu Oliver Wittke, secretar de stat parlamentar în Ministerul Federal al Economiei şi Energiei. Demnitarul român a prezentat rezultatele înregristrate de economia românească în ultima perioadă, măsurile întreprinse de guvern pentru crearea unui climat de afaceri prietenos şi atractiv, programele iniţiate şi derulate de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat pentru sprijinirea mediului antreprenorial şi a reliefat oportunităţile de aprofundare a relaţiei speciale dintre România şi Germania, cu precădere în domeniul economic – inclusiv în zona incubatoarelor şi acceleratoarelor de afaceri, cercetării-dezvoltării şi inteligenţei artificiale.

Totodată, a evidenţiat dorinţa de colaborare în perspectiva deţinerii de către România a Preşedinţiei UE şi a subliniat interesul comun pentru susţinerea unor dosare europene importante – precum menţinerea politicii de coeziune, ca şi a industriei miniere sau a altor sectoare industriale importante, în funcţie de specificul fiecărei economii din statele membre UE.

Vice-premierul landului Saxonia l-a invitat pe demnitarul român să deschidă împreună târgurile Z şi INOTEC de la Leipzig, în februarie 2019, precum şi pentru organizarea, cu acest prilej, a unui forum pentru promovarea relaţiilor economice bilaterale.

Demnitarul român a avut discuţii şi cu Mario Ohoven, preşedinte al BVMW, cu care a convenit valorificarea platformei de colaborare creată prin semnarea acordului cu UNPR şi vizita acestuia în România, în prima parte a anului 2019, împreună cu o delegaţie consistentă de afaceri.

 

Biroul de Presă al Ministerului pentru

Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

 

 

 

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content