IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
Comunicate de presă MMACA

Noi oportunități de colaborare pentru comunitățile de business română și indiană

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Ştefan-Radu Oprea, ministrul pentru mediul de afaceri comerţ şi antreprenoriat, l-a primit, astăzi, pe E.S. Thanglura Darlong, noul ambasador al Indiei în România.

Ministrul Oprea a subliniat importanţa dezvoltării continue a relaţiilor economice şi comerciale dintre cele două state în contextul împlinirii, în 2018, a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice româno-indiene, precizând că:” reluarea anul trecut, după o întrerupere de cinci ani, a lucrărilor Comisiei Mixte de cooperare economică, este garanția determinării noastre de a optimiza, la cel mai înalt grad, funcționarea parteneriatului economic și comercial dintre România și India, iar ministerul, prin rolul său central de punct unic de contact pentru investitori, asigură pârghiile pentru atragerea investiţiilor străine şi crearea cadrului favorabil interacțiunii mai strânse între cele două medii de afaceri.”

Ministrul pentru mediul de afaceri a adresat diplomatului indian rugămintea de a analiza posibilitatea intensificării măsurilor de facilitare într-o mai mare măsură a importurilor din România, astfel încât balanța comercială, din acest moment, să se echilibreze, propunând ca operatorii economici români să participe, în diferite forme de parteneriat, la proiectele industriale strategice ale Indiei în domenii precum energia, petrochimia, construcțiile industriale și de infrastructură de transport a hidrocarburilor.

În plan european, demnitarul român a asigurat partea indiană de sprijinul României pentru încheierea cât mai rapidă a Acordului de Comerț Liber UE-India.

Ambasadorul Indiei și-a exprimat aprecierea față nivelul relațiilor economice și comerciale bilaterale și a punctat dorința tării sale de intensificare a cooperării astfel încât, în scurt timp, volumul schimburilor comerciale să atingă un miliard de dolari anual, menționând că prioritare pentru partea indiană sunt sectoarele industriilor textile și de apărare, alături de sectoarele auto, tehnologia informației, sănătatea, medicina tradițională și homeopată, turismul și industria hotelieră.

Excelența Sa Thanglura Darlong a invitat partea română să viziteze India cu prilejul evenimentelor internaționale, în diferite formate, care vor fi organizate în acest an, dar și să ia în considerare inițiativa “Make in India”, prin care se oferă facilități pentru producția destinată exportului pe terțe piețe, subliniind cooperarea excelentă avută cu Camera de Comerț și Industrie a României, parteneriat destinat unei mai bune cunoașteri și interacțiuni între mediile de afaceri din cele două țări.

* * * * *

În 2017, volumul schimburilor comerciale România – India a înregistrat o creștere anuală de 22.9%, totalul cifrându-se la 641,9 milioane USD. Exporturile românești  au crescut cu 30.1% până la 235,35 milioane USD, în timp ce importurile s-au majorat cu 24,2%  și au totalizat 335,7 milioane USD.

 

Biroul de Presă al Ministerului pentru

Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content