IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
Comunicate de presă MMACA

Vizita secretarului de stat Gabriela Mihaela Voicilă în Grecia

INFORMARE DE PRESĂ

 

Evoluţiile pozitive înregistrate în relaţiile economice bilaterale româno-elene, precum şi acţiunile concrete de diversificare a acestora au fost temele centrale care s-au regăsit pe agenda discuţiilor secretarului de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri Comerț Gabriela Mihaela Voicilă cu oficiali din instituţiile elene centrale şi locale, în cadrul vizitei de lucru efectuate în perioada 2-6 mai 2018 în Republica Elena.

Demnitarul român s-a întâlnit cu Ioannis Brachos, secretar general pentru afaceri economice internaționale în Ministerul Afacerilor Externe, cu Panagiotis Kourouplis, ministrul afacerilor maritime și politicii insulare, cu conducerea  Enterprise Greece (EG) – agenție guvernamentală pentru promovarea comerțului și investițiilor străine, cu Grupul de Prietenie Grecia–România din Parlamentul Republicii Elene, cu vice-guvernatorul regiunii Grecia Centrală, cu preşedintele Camerei de Comerţ Evia, precum şi cu liderii principalelor asociaţii ale românilor stabiliţi în Grecia.

În cadrul întâlnirilor cu oficialii eleni, secretarul de stat român a prezentat performanţele înregistrate de economia românească şi a evidenţiat atractivitatea mediului investiţional şi de afaceri din România şi oportunităţile oferite de acesta pentru intensificarea schimburilor comerciale şi investiţionale reciproce.

Partenerii de dialog au exprimat satisfacţia pentru evoluţiile pozitive din relaţiile economice bilaterale şi au convenit o serie de acţiuni menite să contribuie la amplificarea şi aprofundarea în continuare a acestora.

Oficialul român a avut, de asemenea, întâlniri cu reprezentanţi ai mediilor de afaceri şi ai comunităţii româneşti din Grecia, în cadrul cărora au fost analizate proiecte destinate menţinerii identităţii româneşti, precum şi oportunităţi de iniţiere a unor afaceri pe relaţia bilaterală. Întânirile au prilejuit totodată informarea comunităţii româneşti de afaceri din Grecia cu privire la facilităţile create prin programele ministerului de sprijinire a antreprenoriatului, fiind astfel analizate posibilităţile şi avantajele repatrierii.

 

Informatii de Backgroud

Grecia este unul dintre partenerii economici importanți ai României, atât din punct de vedere comercial, cât şi al cooperării economice şi investițiilor efectuate în ţara noastră.

La nivelul anului 2017, exportul de produse românești și volumul schimburilor comerciale bilaterale au înregistrat cele mai mari valori din istoria relațiilor româno-elene (895,0 milioane de euro, respectiv 1.775,8 milioane de euro). România este a 9-a piață de destinație pentru mărfurile din Grecia și a 6-a la nivelul Statelor Membre UE (SM UE). Totodată, România reprezintă al 9-lea exportator pe piața elenă la nivelul SM UE, situându-se înaintea altor state precum membrii V-4 (Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia).

Dimensiunea relaţiei bilaterale este dată şi de investițiile efectuate de companii elene în România, în prezent fiind înregistrate peste 700 de societăți comerciale, cu un capital investit de aproximativ 1,8 miliarde euro.

 

Biroul de Presă al Ministerului pentru

Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content