IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
Comunicate de presă MMACA

Promovarea ofertei investiționale a României la Bari, Italia, la Forumul Economic “Noi oportunități de afaceri și investiții în România”

INFORMARE DE PRESĂ

 

Biroul de Promovare Comercială și Economică Roma și Confindustria Bari e Barletta-Andria-Trani (BAT), cu sprijinul Consulatului General al României la Bari, au organizat Forumul economic “Noi oportunități de afaceri și investiții în România” în data de 10 mai 2018, la Bari, Italia.

Lucrările forumului au fost deschise de către Lucreția Tănase consulul general al României la Bari, și de către inginerul Domenico De Bartolomeo, președinte Confindustria Bari e Barletta-Andria-Trani, care au salutat această inițiativă, menită să dezvolte relațiile economice bilaterale si la nivel regional.

Reprezentantul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Horia Mintaș, directorul Departamentului Investiții Străine a prezentat climatul investițional din România, accentuând performanțele economice înregistrate, creșterea PIB cu 7 % în 2017 și previziunile de creștere cu 6,1 în 2018, evidențiind avantajele competitive ale economiei românești ca destinație pentru investiții, comparativ cu alte țări, precum și programele ministerului menite să încurajeze înființarea de companii în România. Programele şi măsurile demarate de actualul guvern sunt destinate îmbunătățirii climatului economic și sprijinirii dezvoltării companiilor, de acestea putând beneficia orice firmă înregistrată în România, inclusiv cele cu capital italian.

Norina Boru, consilier economic în cadrul Biroului de Promovare Economică și Comercială a României de la Roma a amintit nivelul excelent al schimburilor comerciale bilaterale care, în anul 2017, a depășit 14,6 miliarde euro și a prezentat metodologia, fiscalitatea și facilitățile existente pentru companiile italiene interesate să investească în România.

Ambasadorul României în Republica Italiană, George Bologan, a transmis un mesaj de apreciere față de această inițiativă, evidențiind importanța dimensiunii economice în relațiile bilaterale dintre România și Italia, subliniind faptul că România a devenit una dintre cele mai sigure destinații de afaceri din lume.

La eveniment au participat peste 70 de reprezentanți ai companiilor italiene din regiunea Puglia si regiuni limitrofe, active în domeniile: producție industrială ( producție mobilă, podele, agroalimentar gastronomic ), construcții civile, bancar, agricol si producție agroalimentară , IT&C, parcuri tehnologice științifice , consultanță fiscală și legală, arhitectură interesate să investească în România, reprezentanți ai marilor grupuri din Italia deja prezente în România (Banca Intesa Sanpaolo), sau grupuri românești prezente în Italia, cum ar fi Banca Transilvania.

Din partea Confindustria Bari e Barletta-Andria-Trani a participat și directorul organizației, Vittorio Colangiuli.

 

Informații de background

Conform datelor MMACA, se estimează în anul 2017 valoarea totală a schimburilor comerciale bilaterale va depăși 14,6 miliarde de euro, cea mai mare valoare înregistrată în ultimii zece ani.

Italia este al doilea partener comercial ala României, după Germania. Cele mai dezvoltate sectoare economice din regiunea Puglia sunt : mecanic, chimic farmaceutic, agricol si IT.

La 31 ianuarie 2018, valoarea schimburilor comerciale bilaterale cu Italia a fost de 1,1 miliarde euro (creștere cu 11,09% față de aceiași perioadă a anului din 2017), din care exportul 583,39 milioane euro (creștere cu 12,36%) și importul 528,50 milioane euro (în creștere cu 9,71%), ponderea în comerțul total al României fiind de 9,57% (locul 2 în topul țărilor partenere).

Prezența unei numeroase comunități românești în Italia (1.168.000 de cetățeni români înregistrați în Italia la 01.01.2016, conform I.N.S. Italia), a unui număr tot mai mare de societăți comerciale înregistrate de cetățenii români aflați Italia (peste 24.000 de societăți de capital și de persoane, peste 47.800 întreprinderi individuale) și a unei mari comunități de afaceri italiene în România (peste 45.000 de companii la 30 aprilie 2017 conform O.N.R.C. din care peste 23.000 active) conferă o dimensiune social-economică extrem de importantă acestei relații.

 

Biroul de Presă al Ministerului pentru

Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

 

 

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content