IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
Comunicate de presă MMACA

Finalul vizitei de lucru în Japonia

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat a demarat procedurile de organizare a unei misiuni economice la București, în luna noiembrie, în parteneriat cu JETRO (Japan External Trade Organization), ca parte a eforturilor de internaționalizare a companiilor românești și de atragere a investițiilor străine.

“Japonia este a treia mare economie a lumii, iar oportunitățile sunt imense, în contextul apropierii momentului în care Acordul de Parteneriat Economic cu Uniunea Europeană va intra în vigoare. Tot în 2019, negocierile pentru Brexit se vor finaliza sub președinția României a Consiliului UE, iar foarte multe companii japoneze au sedii regionale în Marea Britanie. Mizăm pe faptul că Japonia este o sursă de capital importantă, iar poveștile de succes ale companiilor japoneze în România sunt de notorietate. De asemenea, piața japoneză este compatibilă cu strategia de dezvoltare a exporturilor românești. I-am invitat în România pe liderii JETRO, cu scopul de a ridica nivelul relațiilor economice la același nivel cu relațiile politice bilaterale”, spune Ștefan Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.

Ștefan Radu Oprea a condus o delegație oficială, într-o vizită de lucru în Japonia, în perioada 23-25 mai, având întâlniri cu Yoji Muto, secretar de stat în Ministerul Economiei, Comerțului și Industriei, și cu membrii grupului de prietenie Japonia-România din Dietă.

În marja acestei vizite, s-au organizat două forumuri sub titulatura “Business Bridge Romania-Japan”, la care au participat reprezentanți din partea unui număr de 200 de companii japoneze, la Tokyo și Osaka, tema principală fiind atragerea de investiții japoneze. De asemenea, au avut loc întâlniri cu lideri ai unor mari companii, precum Hitachi Capital Corporation, Mizuho Bank, IHI Corporation, Calsonic Kansei, Mitsubishi Heavy Industries sau NTT Data.

Japan External Trade Organization este o organizație guvernamentală japoneză, care are ca obiect de activitate promovarea comerțului și investițiilor reciproce dintre Japonia și restul lumii.

 

*****
În 2017, schimburile comerciale bilaterale au totalizat 650,40 mil. USD, din care export românesc 262,69 mil. USD (în creștere cu 9,80% față de anul precedent) și import 387,71 mil. USD (în creștere cu 5,13%). Soldul comercial s-a menținut defavorabil României, cu un deficit de 125,02 mil. USD în anul 2017.Principalele produse românești exportate în Japonia: lemn şi semifabricate din lemn, îmbrăcăminte şi accesorii, maşini şi echipamente electrice, produse chimice, produse metalurgice, încălţăminte, sticlă, ceramică, vinuri, miere, produse cosmetice.Principalele produse japoneze importate în România: mijloace de transport, echipament electric, maşini şi utilaje, produse din metal, produse chimice, instrumente şi aparate optice şi fotografice.

Potrivit datelor agregate de instituțiile europene, exporturile anuale dinspre UE spre Japonia se ridică la 86 miliarde de euro, cu implicarea a 74.000 de companii și 600.000 de locuri de muncă. Aplicarea acordului comercial cu Japonia ar putea duce la creșteri ale exporturilor de 180% pentru alimente procesate, de 22% pentru produse chimice și de 16% pentru echipamente electrice.

 

Biroul de Presă al Ministerului pentru

Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content