IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
Comunicate de presă MMACA

Întrevederea ministrului Oprea cu ambasadorul Confederației Elvețiene

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Ştefan-Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ și Antreprenoriat, l-a primit astăzi pe E.S. Urs Herren, ambasadorul Confederației Elvețiene în România.

Întrevederea a avut loc în contextul vizitei pe care E.S. doamna Marie-Gabrielle Ineichen-Fleisch, Secretar de Stat în cadrul Secretariatului de Stat pentru Afaceri Economice al Confederației Elvețiene (SECO) o va întreprinde la București, în luna septembrie a acestui an, la invitația ministrului Oprea. Doamna Marie-Gabrielle Ineichen-Fleisch va fi însoțită de o delegație de oameni de afaceri elvețieni interesați de oportunitățile oferite de piața românească.

Pe parcursul întâlnirii de astăzi, s-au remarcat potențialul încă neexplorat al relației bilaterale româno-elvețiene, precum și colaborarea excelentă de până acum și dialogul permanent între cele două părți, care reprezintă premise optime pentru extinderea cooperării, în special în domeniul economic și comercial.

E.S. Urs Herren și-a exprimat aprecierea față de nivelul relațiilor economice și comerciale bilaterale și a punctat dorința țării sale de intensificare a cooperării. De asemenea, diplomatul elvețian a precizat faptul că vizita la București a doamnei Ineichen-Fleisch va reprezenta un context important de consolidare și dezvoltare a relației dintre România și Elveția.

Ministrul Oprea a salutat extinderea investițiilor realizate de importanți producători elvețieni în România, dar și intențiile de noi investiții care se află în fază de proiect la acest moment. “Suntem fermi în realizarea și menținerea unui climat de afaceri stabil și sigur pentru investitorii străini care vin cu proiecte viabile de dezvoltare” a precizat ministrul român, accentuând avantajele oferite de poziția strategică a țării noastre, calitatea de membru UE, dar și de accesul direct la coridoarele de transport pan-europene. Pe lângă un ritm de creștere record de 7,2% în anul 2017, România oferă, de asemenea, instrumentele optime de susținere și încurajare a investitorilor – Legea Parteneriatului Public Privat, schemele de ajutor de stat, etc. În același timp, investitorii interesați să acceseze piața românească au la dispoziție, ca punct unic de contact, InvestRomania, care poate oferi sprijin și asistență în toate etapele unui proiect de investiții – atât în faza preliminară, apoi pe toată durata implementării, dar și în etapa post-implementare.

Agenda întâlnirii a cuprins, de asemenea, detalii privind programul vizitei doamnei Ineichen-Fleisch și a delegației de oameni de afaceri elvețieni, apreciindu-se că un Forum de Afaceri organizat cu acest prilej poate oferi mediilor de business din cele două țări cadrul optim de valorificare a potențialului existent, în vederea obținerii de rezultate concrete și consistente.

 

* * * * *

Conform datelor înregistrate la ONRC, la sfârșitul anului 2017 erau înregistrate în România 2.901 societăţi comerciale cu capital elvețian, valoarea capitalului social subscris fiind echivalentul a 1,455 miliarde USD, reprezentând 2,46% din totalul capitalului subscris de investitorii străini.

După valoarea investiției în echivalent valută, Elveţia ocupa locul 11 în clasamentul pe ţări de rezidenţă a investitorilor în societăţi comerciale cu participare străină.

În anul 2017, totalul schimburilor comerciale româno-elvețiene a fost de 857,8 milioane euro.

La data de 30.04.2018, volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Elveția a fost de 273,0 milioane EURO, din care:
– exportul a fost de 149,9 milioane EURO și
– importul de 123,1 milioane EURO,
soldul fiind de 26,8 milioane EURO în favoarea României.

În primele 4 luni ale anului 2018, pentru prima dată după anul 1990, balanța comercială bilaterală este favorabilă României, valoarea exporturilor depășind-o pe cea a importurilor.

 

Biroul de Presă al Ministerului pentru

Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

 

 

 

 

 

 

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content