IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
Comunicate de presă MMACA

Întrevederea ministrului Oprea cu ambasadorul din Noua Zeelandă

INFORMARE DE PRESĂ


Ştefan-Radu Oprea, ministrul pentru mediul de afaceri comerţ şi antreprenoriat și  E.S. Gregory Andrews, ambasadorul Noii Zeelande în Belgia, Luxemburg, România, Bulgaria și Republica Moldova au purtat, astăzi, discuții pe tema Acordului de Comerț Liber dintre Uniunea Europeană și Noua Zeelandă. 


Diplomatul neo-zeelandez a evidențiat importanța pe care țara sa o acordă încheierii cât mai rapide a Acordului de Comerț Liber cu Uniunea Europeană și și-a exprimat încrederea că negocierile vor putea fi încheiate, cu sprijinul României, în 2019, pe durata deținerii de către țara noastră a președinției Consiliului Uniunii Europene. A punctat faptul că, deși Noua Zeelandă nu este o putere economică la nivel global, semnalul lansat pe plan internațional prin semnarea cât mai rapidă a acestui Acord, va fi unul rezonant și de impact pentru ambele părți.


Ministrul Oprea a subliniat semnificația Acordurilor de Comerț Liber ale UE cu Australia și Noua Zeelandă din perspectiva României, atât ca stat membru al Uniunii Europene, cât și prin prisma multilateralismului pe care îl susține în politicile comerciale la nivel internațional. “Pe perioada deținerii de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene una dintre preocupările Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat va fi susținerea finalizării negocierilor și încheierii cât mai rapide a acestui Acord, document care va conduce și dezvoltarea mai accentuată a relaţiilor economice şi comerciale dintre cele două state”, a declarat ministrul Oprea. El a punctat interesul României în accesul pe piață pentru produsele industriale cum sunt piesele și componentele auto, produsele chimice și farmaceutice, mașini și utilaje și articole din oțel. 


În relația bilaterală, Gregory Andrews a exprimat necesitatea unei comunicări mai eficiente la nivelul mediilor de afaceri pentru creșterea și diversificarea schimburilor comerciale dintre cele două țări și a precizat ca domenii de interes pentru Noua Zeelandă tehnologia informației, produsele alimentare, sectorul manufacturier și tehnologiile nepoluante.


În context, ministrul român a reiterat rolul central al ministerului în atragerea investiţiilor străine şi în crearea cadrului favorabil interacțiunii mai strânse între oamenii de afaceri din cele două țări. A invitat partea neo-zeelandeză să analizeze oportunitatea încheierii unui protocol de cooperare în domeniul investițiilor, document care poate deschide calea realizării și altor înțelegeri în domeniul economic.

 

******
În 2017, volumul schimburilor comerciale România – Noua Zeelandă a înregistrat 23,67 milioane USD, din care exporturile românești au totalizat 18.85 milioane USD.

 

 

Biroul de Presă al Ministerului pentru

Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

 

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content