IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
Comunicate de presă MMACA

Grup de lucru pentru actualizarea legislației referitoare la activitățile de comerț pe teritoriul României

COMUNICAT DE PRESĂ

 

MMACA a organizat marți, 31 iulie, o reuniune a Grupului de lucru pentru actualizarea legislației referitoare la activitățile de comerț pe teritoriul României, prima sesiune sub conducerea ministrului Ștefan-Radu Oprea.

La discuții au participat reprezentanți ai instituțiilor publice cu atribuții în domeniu, specialiști din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Ministerului Economiei, Consiliului Concurenței și ai Agenției Naționale a Administrației Fiscale de afaceri, reprezentanți ai asociațiilor patronale reprezentative (PROAGRO, ROMALIMENTA, AmCham, RUCODEM, ACDBR, Berarii României, CCIFER) și ai mediului de afaceri (Carrefour Romania, Cora, eMAG, Decathlon România, DLA Piper).

Prin aceste reuniuni, Ministerul asigură derularea dialogului cu mediul de afaceri. Participanții au pornit de la premisa că dezvoltarea comerțului, în special al celui online, a căpătat o foarte mare amploare și este că necesar ca legislația actuală să fie corelată cu dinamizarea și globalizarea acestuia, astfel încât să fie eliminate anomaliile, birocrația excesivă și ambiguitățile legislative, care îngreunează activitatea comercianților, păstrând un grad ridicat de protecție și informare pentru consumatorul final.

Discuțiile au vizat existența mai multor prevederi ale unor acte normative naționale care cuprind o dublă definire a unor termeni, sau definire incompletă, reglementări contradictorii sau care nu mai corespund activității actuale de comerț. În prezent, nu există norme clare adaptate realităților existente pe piața românească și dispozițiilor comunitare, ca, de exemplu, prevederi adaptate comerțului on-line, prevederi referitoare la vânzările de tip outlet, promoționale, de soldare sau lichidare de produse, la stocarea permanentă a informației şi în cazul platformelor de tip marketplace.

“Obiectivul principal al acestui grup de lucru pornește de la necesitatea de a moderniza cadrul general de business, prin asigurarea unor reglementări adaptate la nevoile operatorilor economici. Vrem să găsim soluții viabile pentru a elimina problemele comercianților”, a declarat Ștefan-Radu Oprea.

Grupul urmează a se reuni periodic, cu implicarea reprezentanților și ai altor autorități, urmând ca fiecare problematică identificată să fie abordată distinct. Următoarea întâlnire va avea loc pe 21 august 2018, la sediul MMACA.

 

 

Biroul de Presă al Ministerului pentru

Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

 

 

 

 

 

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content