IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
Comunicate de presă MMACA

Întrevederea ministrului Ștefan-Radu Oprea cu secretarul de stat spaniol pentru comerț, Xiana Méndez

INFORMARE DE PRESĂ

Ștefan-Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, s-a întâlnit, pe 6 septembrie, cu Xiana Méndez, secretar de stat pentru comerț în cadrul Ministerului Industriei, Comerțului și Turismului și reprezentant al Spaniei în CAE-Comerț.

Reuniunea de lucru a prilejuit trecerea în revistă a evoluției excelente a relațiilor economice bilaterale în ultimii ani: în pofida crizei care a afectat ambele economii, comerțul bilateral a crescut cu peste 70% în perioada 2010–2017, în timp ce investițiile spaniole directe în România s-au majorat cu 140%. Există suficient spațiu pentru menținerea ritmului de creștere a cooperării economice, cei doi oficiali discutând despre o serie de acțiuni concrete, menite să conducă la intensificarea și diversificarea schimburilor comerciale, precum și la creșterea investițiilor bilaterale.

Ministrul român a evidențiat avantajele de care dispune România pentru atragerea investițiilor străine: creștere economică peste media europeană, sistem fiscal atractiv, forță de muncă calificată în domeniile tehnice, o piață internă semnificativă, scheme de ajutor de stat și costuri de producție competitive, completate de multiple măsuri de debirocratizare în relația stat – companii private.

Oficialul spaniol a apreciat evoluția ascendentă a economiei românești, subliniind interesul companiilor spaniole pentru investiții în România, în special în sectorul infrastructurii de transport, în energie și industria auto. De asemenea, a caracterizat noul model național de contract de achiziție publică ca fiind mai flexibil în comparație cu cadrul juridic anterior, și a reiterat experiența Spaniei în proiecte de concesiune/PPP, în contextul noii legi a PPP în vigoare în România.

O componentă importantă a agendei discuțiilor a vizat cooperarea în plan european. Cei doi demnitari au abordat temele actuale de interes în domeniul politicii comerciale comune, în contextul preluării de către România a Președinției Consiliului UE în semestrul I 2019. S-a discutat pe tema poziționării celor două state față de negocierile privind Brexit. Spania și România susțin poziția unitară a UE în aceste negocieri.

Informații de background

În 2017, volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Spania a fost de 3.918,21 milioane euro, în creștere cu 10% față de anul 2016, având o pondere de 2,83% în totalul comerțului exterior al României. Exporturile românești au totalizat 1.877,83 milioane euro, înregistrând o creștere de 9,08% față de anul precedent. Importurile de produse spaniole în România au atins valoarea de 2.040,38 milioane euro, înregistrând o creștere de 10,97% față de anul anterior.

În primele 5 luni din 2018, comerțul bilateral a crescut cu 16,51% față de aceeași perioadă a anului 2017:  exporturile au totalizat 916,27 milioane euro, în creștere cu 32,24%, importurile au fost de 888,98 milioane euro, în creștere cu 3,78%, iar balanța comercială a înregistrat un excedent de 27,29 milioane EUR.

Peste 5.900 de companii cu participare de capital spaniol în valoare totală de 1,76 miliarde euro sunt înregistrate în România, Spania ocupând locul 7 în clasamentul țărilor de proveniență a capitalului străin investit pe piața românească.

Biroul de Presă al Ministerului pentru

Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content