IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
Comunicate de presă MMACA

Acord pentru colaborarea România – landul Hessa în domeniul educației duale

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Dezvoltarea învățământului dual în România a fost principala temă a discuțiilor pe care ministrul Ștefan-Radu Oprea le-a avut astăzi cu reprezentanții Camerei Meșteșugarilor din Frankfurt, în cadrul vizitei de lucru în landul Hessa.

Cele două părți au convenit începerea unui program de transfer de know-how pentru specialiști ai Autorității Naționale pentru Formare Profesională Inițială în Sistem Dual, ai Ministerului Educației Naționale și ai MMACA. Programul va consta în vizite în landul Hessa ale experților români, cu scopul preluării modelului german de educație duală, la nivelul tuturor regiunilor din România.

Ștefan-Radu Oprea a vizitat Centrul profesional și tehnologic al Camerei Meșteșugarilor din Frankfurt, care cuprinde ateliere de pregătire a elevilor în 130 de meserii, printre care mecanică auto, tehnică dentară sau tehnologii digitale.

“Suntem preocupați de calificarea continuă și de diminuarea deficitului de forță de muncă adaptată cerințelor firmelor germane, pentru a răspunde nevoilor obiective de dezvoltare. Dorim să cunoaștem propunerile companiilor germane care s-ar putea implica în extinderea în România a învățământului dual, pentru a integra tinerii pe piața muncii”, a declarat Ștefan-Radu Oprea.

Agenda zilei de vineri a mai cuprins și o întrevedere cu reprezanții Camerei de Comerț și Industrie din Frankfurt am Main, unde s-a convenit organizarea în 2019 a unui Forum de Afaceri, dedicat României, și a unor evenimente dedicate unor domenii de nișă, precum IT-ul, sub genericul “Go Together, Grow Faster”. Aceste acțiuni au ca scop crearea de oportunități de investiții, comerciale și de afaceri pentru companiile din România.

Tot astăzi, delegația din România are întâniri de lucru cu reprezentanți ai Deutsche Bank și ai Commerzbank. De asemenea, Ștefan-Radu Oprea are programată o vizită la pavilionul național al României de la Târgul internațional „Automechanika 2018″.

Informații de background

Ștefan-Radu Oprea se află în vizită de lucru în landul Hessa, din Republica Federală Germania, joi și vineri. Joi, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, și Lucia Puttrich, ministrul landului federal Hessa pentru Afaceri Federale și Europene, au semnat Declarația de intenție pentru crearea Comisiei Mixte Guvernamentale. De asemenea, demnitarul român a avut discuții și cu Volker Bouffier, Prim-Ministrul Landului federal Hessa.

Germania este principalul partener comercial al României, deținând o pondere de 23% în totalul exporturilor României. În 2017, schimburile comerciale bilaterale au atins nivelul de 29,5 miliarde euro (+12,78% față de 2016), din care 14,35 miliarde euro exporturi româneşti (+16,5% față de 2016).

La finele anului, 2017 volumul schimburilor comerciale dintre România și landul Hessa a fost de 1,5 miliarde euro, din care exporturi în valoare de 808 milioane și importuri de 692 milioane euro.

 

                                                                                                               Biroul de Presă al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content