IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
Comunicate de presă MMACA

Întrevederea ministrului Ștefan-Radu Oprea cu delegația parlamentară australiană condusă de senatorul Ian Macdonald

INFORMARE DE PRESĂ

Finalizarea negocierilor și încheierea cât mai rapidă a Acordului de Comerț Liber al UE cu Australia se va afla pe lista priorităților României pe perioada deținerii președinției Consiliului Uniunii Europene, a transmis ministrul Ştefan-Radu Oprea delegaţiei parlamentare australiene conduse de senatorul Ian Macdonald, în cadrul întrevederii de marţi, 9 octombrie 2018, de la sediul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.

Discuţiile dintre demnitarul australian şi ministrul român au evidenţiat oportunităţile pe care documentul le va genera în planul  relațiilor economice şi comerciale dintre cele două state şi în crearea cadrului favorabil interacțiunii mai strânse între oamenii de afaceri din cele două țări. Oficialul român a reiterat importanţa Acordurilor de Comerț Liber ale UE cu Australia și Noua Zeelandă din perspectiva României, atât ca stat membru al Uniunii, cât și prin prisma multilateralismului pe care îl susține în politicile comerciale la nivel internațional.

Ian Macdonald a exprimat necesitatea unei comunicări mai eficiente la nivelul mediilor de afaceri pentru creșterea și diversificarea schimburilor comerciale dintre cele două țări și a evidenţiat ca domenii de interes pentru țara sa tehnologia informației, produsele agricole și alimentare.

La rândul său, ministrul Ştefan-Radu Oprea a subliniat interesul României în accesul pe piață pentru produsele din gama tehnologiei informației, dar și din alte sectoare complementare economiei australiene. De asemenea, a prezentat delegaţiei australiene stadiul avansat de pregătire a proiectelor strategice pe care România le va lansa în formatul parteneriatului public-privat și a invitat partea australiană să analizeze oportunitatea implicării pe acest segment.

Agenda discuţiilor cu delegaţia parlamentară australiană a mai cuprins şi teme legate de programele de sprijin pe care ministerul le derulează pentru stimularea antreprenoriatului, precum și măsurile pe care guvernul României le implementează pentru asigurarea stabilității forței de muncă, reducerii șomajului și creșterii puterii de cumpărare a populației.

În ultimii ani 5 ani, schimburile comerciale româno – australiene au cunoscut o creștere constantă, exportul românesc atingând în 2017 cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani (82.4 mil. USD). În același an, totalul schimburilor comerciale bilaterale a fost de 120 mil. USD iar balanța comercială, în valoare de 44,8 mil. USD, este favorabilă României. Situația se menține pe aceleași coordonate, cu ușoare creșteri, și în primul semestru al anului 2018. Totalul schimburilor a  înregistrat 65,7 mil. USD, din care 47,5 mil. export românesc și 18,2 milioane import.

 

Biroul de presă al Ministerului pentru

Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content