IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
Comunicate de presă MMACA

Vizita de lucru a doamnei Paula Pîrvănescu, secretar de stat, în Republica Federală Germania

INFORMARE DE PRESĂ

În perioada 10-11 octombrie 2018, doamna Paula Pîrvănescu, secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a efectuat o vizită de lucru în Republica Federală Germania. Doamna secretar de stat Paula Pîrvănescu a participat la două evenimente importante dedicate ţării noastre: “Ziua Economiei Româneşti în Bavaria” şi “Gala Excelenţei Româneşti în Afaceri”, ambele organizate de Consulatul General al României la München.

Miercuri, 10 octombrie a.c., în cadrul primei ediții a evenimentului “Ziua Economiei Românești în Bavaria”, organizat sub patronajul ministrului român pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat, domnul Ștefan-Radu Oprea, a avut loc “Gala Excelenței Românești în Afaceri”, eveniment deschis de doamna Paula Pîrvănescu, secretar de stat în cadrul Ministerului pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat.

Doamna Paula Pîrvănescu a transmis mesajul ministrului român cu privire la importanţa consolidării relaţiilor bilaterale româno-bavareze: “România reprezintă o destinație de business ce oferă marje de profit ridicate, având o forța de muncă bine calificată, la prețuri competitive, cu o bună capacitate de depășire a pragului cultural și lingvistic, nivelul scăzut de taxare, costuri reduse cu utilitățile, o rețea de 14 universități tehnice, facilități fiscale de stimulare a cercetării și dezvoltării, existența unei rețele de parcuri industriale – publice și private, cu acces la utilități și pachete de facilități, în funcție de specificul activității și a unui cadru legislativ pentru învățământul profesional și dual – în acest caz fiind preluat modelul german“, a declarat secretarul de stat Paula Pîrvănescu.

Totodată, doamna secretar de stat a subliniat importanța relațiilor comerciale între cele două țări, Germania fiind primul partener comercial al României, cu o pondere de peste 23% în exporturile româneşti. Nivelul schimburilor în valoare de 30 miliarde de euro este în continuă creștere iar existența a 22.500 companii cu capital german pe piața românească (mare parte dintre acestea – bavareze)  este relevantă în ceea ce priveşte atât atractivitatea climatului investiţional autohton, cât şi interesul mediului de afaceri german pentru România .

De asemenea, în vizita sa la München, doamna secretar de stat Paula Pîrvănescu s-a întâlnit cu domnul Franz Josef Pschierer, ministrul bavarez al economiei, energiei şi tehnologiei.

Ambii demnitari și-au exprimat satisfactia pentru organizarea celei de-a IX-a sesiuni a Comisiei Mixte Guvernamentale România – Bavaria (ultima sesiune a avut loc la București, în data de 22 noiembrie 2017).  Conform principiului alternaţei, cea de-a X-a sesiune ar urma să se desfăşoare la München, în anul 2019. Eficienţa acestui mecanism contribuie la întărirea dialogului instituţional şi la identificarea a numeroase proiecte de cooperare, utile ambelor părţi.

Doamna secretar de stat Paula Pîrvănescu a reafirmat dorința țării noastre ca, în relația cu landul Bavaria, să crească în continuare investiţiile bavareze în România, în mod special participarea companiilor bavareze la cele 31 de proiecte majore realizabile în parteneriat public-privat. “Totodată, în ceea ce privește sistemul educației duale, modelul german demonstrează rezultate care trebuie extinse pe întreg teritoriul României și dorim expertiza germană pentru instruirea funcționarilor nou-înfiinţatei Autorități Naționale pentru Formare Profesională Inițială în Sistem Dual din România“, a prezizat secretarul de stat Pîrvănescu.

De asemenea, ambele parți și-au exprimat convingerea că trebuie intensificată cooperarea bilaterală în domeniile: producție industrială, electro-mobilitate, producția celulelor de combustie cu hidrogen (în special pentru transportul urban), biotehnologie/bioeconomie, biogaz și energii regenerabile, protecția mediului/ economia circulară și dezvoltarea unor proiecte în digitalizare, cercetare-dezvoltare, inovare.

În cadrul discuţiilor cu demnitarul german, cât și în cadrul celor două evenimente, doamna Paula Pîrvănescu a prezentat măsurile Guvernului României pentru realizarea unui mediu economic favorabil şi dezvoltarea cooperării internaţionale, programele pentru susţinerea antreprenoriatului, atragerea investiţiilor, amplificarea exporturilor, internaţionalizarea companiilor, creşterea competitivităţii economiei româneşti în general.

Totodată, la toate evenimentele de la München a fost promovat motto-ul Președinției României la Consiliului Europei, “Coeziunea, o valoare comună europeană”, menționându-se că eforturile țării noastre se vor concentra, în special, asupra dosarelor legislative și nelegislative, promovarea convergenței economice, sociale și teritoriale, reducerea disparităților structurale între diversele regiuni și promovarea de oportunități egale reale pentru toți cetățenii.

Biroul de Presă al Ministerului pentru

Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

 

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content