IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
Comunicate de presă MMACA

Piețe regionale din China, cu o populație de peste 60 de milioane de locuitori, se deschid pentru exporturile românești

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Accesul produselor românești pe piețele regionale din China a fost tema principală a acțiunilor de miercuri ale ministrului Ștefan-Radu Oprea, în cadrul turneului de promovare comercială pe care îl face la Shanghai.

Ministrul Oprea s-a întâlnit cu doamna Shang Yu Ying, președintele comitetului municipal pentru comerț în Provincia Shanghai, și cu Chen Luping, vice-guvernator al provinciei Liaoning. Întâlnirile au avut loc în marja China International Import Expo (CIIE), primul târg internațional destinat exclusiv importurilor pentru piața chineză, care marchează deschiderea pieței chineze pentru importuri, prin decizie politică de la cel mai înalt nivel.

La întâlnirea cu Shang Yu Ying, s-a discutat concret despre modalitățile de promovare a companiilor românești pe piața din Shanghai și despre participarea la ediția de anul viitor a CIIE. Din punct de vedere economic, Municipalitatea Shanghai este cel mai puternic centru economic și financiar al Chinei, reprezintă o populație de peste 23 de milioane de locuitori și un PIB anual de aproximativ 446 de miliarde de dolari. De asemenea, Shanghai este centrul unei zone metropolitane cu peste 34 de milioane de locuitori.

La întâlnirea cu Chen Luping, s-a discutat despre relațiile bune dintre România și provincia Liaoning, despre posibilitățile de dezvoltare a comerțului și a investițiilor. Provincia Liaoning este înfrățită cu județul Brașov. Întâlnirea a fost urmată de un Forum de Afaceri Liaoning – Europa Centrală și de Est, unde Ștefan-Radu Oprea a ținut un discurs de prezentare a României ca destinație de investiții. Provincia Liaoning, în nord-estul Chinei, are o populație de peste 43 de milioane de locuitori și un PIB anual de peste 350 de miliarde de dolari.

Ministrul Ștefan Radu Oprea a avut întrevederi și cu reprezentanți ai districtului Fengxian din provincia Shanghai, înfrățit cu Constanța. Districtul dispune de industrii foarte dezvoltate în domeniile cosmetică și chimie.

În cadrul discuțiilor, primarul districtului Fengxian a făcut o amplă prezentare a viziunii de dezvoltare a zonei până în anul 2035. Subiectele abordate cu reprezentantul Biroului de Promovare a Comerțului și Economiei din Fengxian s-au centrat pe identificarea oportunităților efective de import de produse agroalimentare din România, precum miere și floarea soarelui. De asemenea, având în vedere prezența IMM-urilor foarte dezvoltate în district, s-a convenit organizarea unor misiuni comune pentru punerea în contact a acestora cu IMM-urile din România. Cu această ocazie ministrului român i-a fost lansată invitația de a participa la deschiderea de anul viitor a centrului cultural din Fengxian, unde partenerii români sunt așteptați inclusiv cu elemente de tradiții, obiceiuri si cultură românească.

Tot astăzi, delegația română, din care fac parte și reprezentanți ai sistemului cameral, a vizitat standurile firmelor românești care participă la CIIE: Ivatherm, Farmec/Gerovital, Borsec, Budureasca, Lesaffre/Secretul Bunicii.

Biroul de Presă al Ministerului pentru

Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content