IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
PRESRO2019

Activitatea PRES RO 2019 în cadrul Grupului de Lucru EFTA

 

Marți, 8 ianuarie 2018, a avut loc, la Bruxelles, prima reuniune a Grupului de lucru (GL) pentru Asociația Europeană a Liberului Schimb (AELS/EFTA) sub mandatul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

AELS reprezintă o asociere de tip Zonă de Liber Schimb fondată în 1960 și compusă din state ne-membre ale Uniunii Europene (în prezent, Elveția, Norvegia, Islanda și Liechtenstein). Trei dintre acestea (Norvegia, Islanda și Liechtenstein) participă, alături de statele membre ale Uniunii Europene, la Spațiul Economic European (SEE). Acordul privind SEE garantează drepturi și obligații egale în cadrul pieței interne pentru persoanele fizice și operatorii economici din SEE, prin implementarea legislației UE care reglementează cele patru libertăți – libera circulație a persoanelor, a mărfurilor, a serviciilor și a capitalurilor.

GL AELS/EFTA are în competența sa relațiile Uniunii cu țările vest-europene care nu sunt membre ale UE: statele AELS, Andorra, Monaco și San Marino.

Domeniile de activitate GL AELS/EFTA includ, în principal:

–     schimburile comerciale;

–     participarea la piața internă a țărilor europene partenere care nu sunt membre ale UE;

–     cooperarea tematică pe subiecte privind protecția consumatorilor, dreptul societăților comerciale, mediul, politica socială, statisticile, schimbările climatice, cercetarea, educația, sănătatea, fiscalitatea, justiția și afacerile interne, pescuitul, Politica Comună de Securitate și ajutorul pentru dezvoltare (mecanismele financiare elvețian și norvegian pentru reducerea disparităților socio-economice față de statele membre din Europa Centrală și de Sud-Est, inclusiv România).

Pe durata Președinției României la Consiliul UE sunt planificate 15 reuniuni ale  GL AELS/EFTA. De asemenea, la 20 mai 2019, va avea loc cea de a 51-a  reuniune a Consiliul SEE, în cadrul căreia se va face o evaluare de ansamblu a funcționării Acordului privind SEE.

 

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content