IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
PRESRO2019

Votul în Parlamentul European al raportului privind Propunerea de Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului de punere în aplicare a clauzelor de salvgardare și a altor mecanisme care permit retragerea temporară a preferințelor aferente anumitor acorduri încheiate între Uniunea Europeană și anumite țări terțe

Parlamentul European a aprobat raportul privind Propunerea de Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului de punere în aplicare a clauzelor de salvgardare și a altor mecanisme care permit retragerea temporară a preferințelor aferente anumitor acorduri încheiate între Uniunea Europeană și anumite țări terțe. Votul Parlamentului European a avut loc în cadrul sesiunii plenare organizate la Strasbourg, la data de  15 ianuarie 2019.

Propunerea de regulament are ca scop încorporarea  în  dreptul  Uniunii  Europene  a   clauzelor de salvgardare şi a tuturor mecanismelor speciale care permit retragerea preferinţelor tarifare sau a altor tratamente preferenţiale printr-un regulament care să fie prevăzut în viitoarele acorduri comerciale încheiate de UE.

Textul propunerii de regulament a fost publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene la data de 18.04.2018, iar primele negocieri în vederea obținerii unui consens la nivel european au fot demarate pe perioada Președinției bulgare, intensificându-se pe perioada Președinției austriece a Consiliului UE. După un amplu proces de negocieri atât la nivel tehnic, cât și în format de trilog (Parlamentul European, Comisia Europeana și Consiliul Uniunii Europene), a fost atins consensul la nivel european privind textul propunerii de regulament.

După aprobarea propunerii de regulament în cadrul Consiliului UE, aceasta va fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și va intra în vigoare în perioada Președinției României a Consiliului UE.

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content