IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
BREXIT PRESRO2019

Brexit – votul în Parlamentul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord privind Acordul de retragere din UE

Săptămâna în curs reprezintă o perioadă de mare importanță în calendarul privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (UK) din Uniunea Europeană (UE). Parlamentul britanic a respins Acordul de retragere agreat de către negociatorii celor 2 părți, prin votul membrilor parlamentului (meaningful vote) care a avut loc seara precedentă (cu 432 voturi împotriva și 202 în favoarea propunerii).

Acest vot survine în pofida asigurărilor și angajamentului pentru pregătirea cadrului viitoarelor relații între cei doi parteneri transmise de către Președintele Consiliului European și Președintele Comisiei Europene prin scrisoarea oficială transmisă Primului-ministru britanic la data de 14 ianuarie 2019.

Atât liderul Consiliului European, cât și cel al Comisiei Europene au transmis în mod constant în dialogul cu UK mesajul privind disponibilitatea demarării negocierilor privind cadrul relațiilor viitoare ale UE cu UK, imediat după ce este agreat și adoptat Acordul de retragere, care pregătește o retragere ordonată a UK din UE. Comisia Europeană urmează să instituie o structură special dedicată negocierilor cu UK privind relațiile viitoare, odată ce este adoptat Acordul de retragere, pentru a demara cât mai rapid negocierile și a evita necesitatea implementării soluției back-stop la finalul perioadei de tranziție.

Ca urmare a votului negativ, Primul-ministru al UK are la dispoziție 3 zile lucrătoare pentru a prezenta un „plan B”. Votul asupra acestui „plan B” este așteptat a avea loc luni, 21 ianuarie 2019. UK va părăsi UE la data de 29 martie 2019, cu excepția situației în care membrii Parlamentului Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord votează anularea sau extinderea procesului de retragere.

 

 

 

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content