IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
PRESRO2019

Ratificarea de către România a Acordului de Parteneriat Economic între statele CARIFORUM și Uniunea Europeană

România a ratificat Acordul de Parteneriat Economic (APE) între statele CARIFORUM, pe de o parte, și Uniunea Europeană, pe de altă parte, la data de 3 ianuarie 2019, devenind primul act legislativ al anului 2019, Legea 1/2019.

APE UE – CARIFORUM a fost semnat încă din luna octombrie 2008 între UE și grupul de state din regiunea Caraibe format din Antigua și Barbuda, Bahamas, Barbados, Belize, Republica Dominicană, Grenada, Guyana, Jamaica, Saint Lucia, Sfântul Vicențiu şi Grenadine, Federația Sfântul Kitts și Nevis, Surinam, Trinidad Tobago și Dominica, iar în prezent acest acord se aplică provizoriu și va intra în vigoare în mod oficial după finalizarea procesului de ratificare de către toate părțile la acord. Haiti, care acordă prioritate reconstrucției naționale în urma pagubelor produse de uragane, a solicitat să i se ofere mai mult timp pentru analiza APE. Comunitatea Europeană a răspuns în mod pozitiv solicitărilor guvernului haitian, astfel încât statul caraibian a semnat acordul în luna decembrie 2009.

Acordurile de Parteneriat Economic sunt acorduri comerciale asimetrice cu o pronunțată componentă de dezvoltare regională, încheiate de UE cu statele din Africa, zona Caraibilor și Pacific (African Caribbean and Pacific – ACP).

APE UE – CARIFORUM a fost negociat pentru a răspunde nevoilor şi intereselor specifice statelor ACP din zona Caraibilor, conținând prevederi privind comerțul cu servicii, investițiile, concurența, inovația, proprietatea intelectuală și achizițiile guvernamentale. Aceste dispoziții impun angajamente importante, dar oferă în același timp noi oportunități în vederea dezvoltării economice și un acces neîngrădit pe piața UE.

De asemenea, sunt incluse garanții și măsuri de asistență pentru dezvoltare, în vederea asigurării eficacității prevederilor acordului în ce privește dezvoltarea statelor caraibiene. Instrumentele financiare disponibile pentru cooperarea pentru dezvoltare vor fi utilizate de către UE cu titlul de măsuri adiacente APE UE – CARIFORUM. Conform raportului Comisiei Europene privind implementarea acordurilor comerciale ale UE, publicat în octombrie 2018, exporturile statelor CARIFORUM către UE au crescut cu 12%  în 2017, însă aceste state încă nu au valorizat pe deplin beneficiile liberalizării comerțului cu servicii în relația cu UE.

Prin ratificarea APE UE – CARIFOUM, România își reconfirmă angajamentul pentru sistemul comercial multilateral bazat pe reguli și comerțul liber. Promovarea agendei multilaterale privind comerțul și afirmarea rolului UE de actor global în procesul de modernizare a sistemului comercial internațional reprezintă una dintre prioritățile Președinției României a Consiliului UE.

 

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content