IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
PRESRO2019

Rezultatele întrevederii reuniunii trilaterale a miniștrilor comerțului din Uniunea Europeană, Japonia și Statele Unite ale Americii

La data de 9 ianuarie 2019 la Washington, D.C. a avut loc reuniunea trilaterală a miniștrilor comerțului din Uniunea Europeană (UE), Japonia (JPN) și Statele Unite ale Americii (SUA), respectiv comisarul european pentru comerț, dna. Cecilia Malmström, ministrul economiei, comerțului și industriei din Japonia, dl. Hiroshige Seko și ambasadorul Robert E. Lighthizer, reprezentantul special pentru comerț al SUA (United States Trade Reprezentative – USTR). Rezultatele reuniunii trilaterale pot fi regăsite în Declarația Comună privind reuniunea trilaterală a miniștrilor comerțului Uniunii Europene, Japoniei și Statelor Unite ale Americii.

Reprezentanții părților au avansat discuțiile cu privire la obiectivul lor comun de a aborda practicile anticoncurențiale ale unor state terțe ce conduc la supra-capacitate („overcapacity”), creează condiții de concurență neloială pentru lucrători și companii, împiedică dezvoltarea și utilizarea tehnologiilor inovatoare și subminează sistemul comercial internațional. Miniștrii au convenit să aprofundeze cooperarea în toate domeniile incluse în declarațiile ministeriale de la New York și Paris.

Unul dintre cele mai importante rezultate ale reuniunii a fost decizia reprezentanților de a continua cooperarea în vederea modernizării Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), inclusiv prin încercarea de a soluționa chestiunea practicilor anticoncurențiale promovate de anumite state terțe. În privința subvențiilor industriale, se dorește finalizarea textelor propuse până în primăvara anului 2019, pentru a atrage alți membri importanți ai OMC, iar în domeniul transferului forțat de tehnologie, reprezentanții părților au confirmat intenția de a coopera pentru punerea în aplicare și elaborarea de noi norme.

Reprezentanții părților vor continua discuțiile în cadrul viitoarei Reuniuni Ministeriale G20 privind Comerțul și Economia Digitală, organizată sub Președinția Japoniei a G20 (28-29 iunie 2019, Osaka).

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content