IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
PRESRO2019

România a preluat Președinția Grupului de Lucru pentru Chestiuni Comerciale

Prima reuniune a Grupului de Lucru pentru Chestiuni Comerciale (WPTQ), sub mandatul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, a avut loc marți, 15 ianuarie 2019, la Bruxelles.

Grupului de Lucru pentru Chestiuni Comerciale reprezintă principalul format de lucru la nivelul Consiliului Uniunii Europene unde sunt discutate dosarele legislative din domeniul politicii comerciale comune a UE, reunindu-se cu o frecvență bilunară. Politica comercială este unul dintre principalele instrumente de politică externă, aflat în competența exclusivă a UE.

În acest context, în cadrul reuniunii Președinția Română a efectuat o prezentare succintă a priorităților sale, cu accent pe cei patru piloni (Europa convergenței, Europa siguranței, Europa ca și actor global și Europa valorilor comune) și pe subiectele de politică comercială care vor fi gestionate pe perioada exercitării mandatului său. De asemenea, România, ca parte a noului trio de Președinții (RO-FI-HR), va continua să acționeze în direcția promovării și dezvoltării unei agende ambițioase de politică comercială a UE, care să promoveze comerțul liber, bazat pe reguli.

Președinția Română intenționează să desfășoare un proces de evaluare a elementelor funcționale în cadrul mandatului legislativ, al elementelor care ar putea fi îmbunătățite precum și a elementelor noi apărute datorită jurisprudenței europene. Totodată, România a asigurat statele membre de întreaga deschidere a Președinției române pentru o abordare constructivă și dinamică a problematicilor aflate pe agenda reuniunilor organizate în formatul Grupului de Lucru pentru Chestiuni Comerciale.

Pe durata Președinției României la Consiliul UE, sunt planificate 12 reuniuni în formatul Grupului de Lucru pentru Chestiuni Comerciale.

 

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content