IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
PRESRO2019

Uniunea Europeană impune măsuri de salvgardare pentru importurile de orez provenite din Cambodgia și Myanmar

În urma finalizării investigației de salvgardare s-a confirmat faptul că un volum semnificativ de orez importat din Cambodgia și Myanmar a afectat economia și producătorii Uniunii Europene (UE), urmând a fi impuse măsuri de salvgardare de către Comisia Europeană (COM). Aceste măsuri sunt definite prin re-introducerea taxelor vamale pe o perioadă de trei ani cu scopul reducerii în timp a volumului de orez pentru a proteja economia și proteja locurile de muncă din UE în acest domeniu.

Cererea inițială de impunerea măsurilor de salvgardare a fost depusă de guvernul italian în februarie 2018 și ulterior susținută de Spania, Franța, Portugalia, Grecia, Ungaria, România și Bulgaria.

Conform deciziei Comisiei Europene, la data de 17 ianuarie 2019, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, s-a publicat informații cu privire la re-introducerea taxelor vamale pentru produsele de orez provenite din Cambodgia, respectiv Myanmar. Aceste măsuri de salvgardare sunt stabilite pe o durată de trei ani pentru produsul menționat, urmând ca taxa pe tonă să scadă în această perioadă, respectiv 175 euro în primul an, 150 euro pentru cel de-al doilea an și 125 euro în ultimul an. Decizia va intra în vigoare începând cu data de 18.01.2019.

În urma investigației inițiate în luna martie 2018, COM a identificat faptul că importul de orez, de tip „indica” (Oryza sativa var. indica, orez cu bobul lung), provenite din Cambodgia și Myanmar, a crescut cu 89% în ultimele cinci sezoane de creștere a orezului, reducând concomitent cota de piață a UE de la 61% la 29%.

Sistemul Generalizat de Preferințe (Generalised Scheme of Preferences – GSP), care a fost creat în 1971 sub egida Conferinței Organizației Națiunilor Unite (UNCTAD), contribuie la crearea unui mediu comercial favorabil pentru țările în curs de dezvoltare. Cambodgia și Myanmar sunt beneficiare de programul SGP, mai precis de schema „Totul în afară de arme” (Everything But Arms – EBA) din cadrul programului, care acordă accesul fără taxe vamale și fără cote la piața unică a UE pentru toate produsele cu excepția armamentului.

 

 

 

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content