IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
PRESRO2019

România a preluat președinția Comitetului pentru Politică Comercială – Servicii și Investiții

Joi, 24 ianuarie 2019, a avut loc, la Bruxelles, prima reuniune a Comitetului  pentru Politică Comercială – Servicii și Investiții sub mandatul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

Comitetul de Politică Comercială are rolul de a asista Comisia Europeană în negocierile cu statele terțe în vederea încheierii acordurilor bilaterale în domeniul politicii comerciale comune. Mai mult, Comitetul îndeplinește și funcția de corp preparator în cadrul procesului decizional de la nivelul Consiliului Uniunii Europene. Domeniul de competență al Comitetului vizează trei materii: (i) relațiile comerciale bilaterale; (ii) negocierile din cadrul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC); și (iii) legislația UE din domeniul politicilor comerciale. Comitetul  pentru Politică Comercială – Servicii și Investiții se reunește, la nivel de experți, cu o frecvență lunară de 2/3 reuniuni, reprezentând principalul grup de lucru unde sunt dezbătute subiecte referitoare la comerțul cu servicii și protecția investițiilor.

Sesiunea comună, privind comerțul cu servicii și protecția investițiilor, a debutat prin prezentarea de către Președinția Română a priorităților sale, fundamentate pe cei patru piloni principali de acțiune (1) Europa convergenței, (2) Europa siguranței, (3) Europa ca și actor global și (4) Europa valorilor comune,  susținând (i) avansarea negocierilor comerciale în curs cu Australia, Noua Zeelandă, Indonezia, China, Tunisia; (ii) asigurarea rolului de actor activ al Uniunii Europene în cadrul negocierilor sub egida Organizației Mondiale a Comerțului; (iii) promovarea la nivel multilateral a reformei sistemice propusă de UE referitoare la sistemul de reglementare a diferendelor între investitori și state prin înființarea Curții Multilaterale de Investiții; (iv) promovarea conceptului de transparență în arbitrajul investițional și deblocarea dosarului legislativ privind Aderarea Uniunii Europene la Convenția de la Mauritius; (v) semnarea Acordurilor de Comerț Liber, respectiv de Protecție a Investițiilor între Uniunea Europeană și Vietnam; (vi) avansarea negocierilor privind Modernizarea Tratatului privind Carta Energiei; (vii) încheierea unor dosare importante din perspectiva îndeplinirii obiectivelor Uniunii Europene referitoare la facilitarea comerțului cu servicii și la protecția investițiilor.

Pe durata Președinției României la Consiliul Uniunii Europene sunt programate 11 reuniuni formale ale Comitetului  pentru Politică Comercială – Servicii și Investiții, și o reuniune informală care va avea loc la București, în perioada 6-7 mai 2019.

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content