IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
PRESRO2019

Declarația Comună de la Davos: Lansarea negocierilor formale referitoare la comerțul electronic în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului

Vineri, 25 ianuarie 2019, în marja Forumului Economic Mondial de la Davos, 75 de membri ai Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), între care Uniunea Europeană și statele sale membre, au decis începerea negocierilor formale sub egida OMC în vederea instituirii unui cadru legal internațional care să reglementeze comerțul electronic.

Digitalizarea economiei are un impact profund asupra sistemului comerțului internațional, inovațiilor din domeniul IT&C (Tehnologia Informației și Telecomunicații) și accesului la tehnologie, favorizând în mod direct internaționalizarea societăților comerciale și creșterea competitivității pe piețele externe. Digitalizarea economiei aduce schimbări fundamentale atât proceselor de producție a bunurilor, cât și modalității de comercializare și consum al acestora. În cadrul economiei digitale, procesele de producție, design, promovare, distribuție și consum, deși aparent dispersate din punct de vedere geografic, sunt intrinsec conectate prin intermediul comerțului. Astfel, comerțul electronic a devenit o caracteristică definitorie a noului sistem economic. Acesta influențează în mod direct evoluția piețelor interne și internaționale.

În acest context, viitorul cadru internațional de reglementare a comerțului electronic va facilita valorificarea, atât de către comercianți, cât și de către consumatori, a oportunităților pe care comerțul electronic și digitalizarea le creează, prin potențiala permanentizare a moratoriului privind transmisiunile electronice, combaterea practicilor protecționiste și înlăturarea barierelor în calea transmisiunilor transfrontaliere de date, asigurând în același timp standarde ridicate de protecție a datelor consumatorilor.

Declarația Comună de la Davos în vederea începerii negocierilor privind comerțul electronic reprezintă cel mai însemnat demers al ultimelor două decenii în crearea unui set de reguli la nivel internațional și de uniformizare a legislației în acest domeniu, reafirmând totodată importanța și relevanța OMC în era economiei digitale.

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content