IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
PRESRO2019

Propunerea de Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului privind clauzele orizontale de salvgardare a fost adoptată cu unanimitate de voturi în cadrul reuniunii Consiliului UE în format Agricultură și Pescuit

INFORMARE DE PRESĂ

 

Consiliul Uniunii Europene în format Agricultură și Pescuit (AGRIFISH) a aprobat cu unanimitate de voturi Propunerea de Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului de punere în aplicare a clauzelor de salvgardare şi a altor mecanisme care permit retragerea temporară a preferinţelor aferente anumitor acorduri încheiate între Uniunea Europeană şi anumite ţări terţe, în cadrul reuniunii organizate la Bruxelles, la data de 28 ianuarie 2019.

Scopul acestei propuneri de regulament european este de a încorpora în dreptul Uniunii Europene clauzele de salvgardare şi mecanismele speciale pentru retragerea preferinţelor tarifare sau a altor tratamente preferenţiale prevăzute în viitoarele acorduri comerciale încheiate de UE.

Regulamentul în cauză a fost propus pentru facilitarea procesului de activare a clauzelor de salvgardare şi a altor mecanisme prevăzute în acordurile comerciale încheiate de UE, dar şi pentru a operaţionaliza aceste măsuri.

Clauzele menţiontate mai sus prevăd posibilitatea de a suspenda reducerea suplimentară a taxelor vamale sau de a reinstitui nivelul taxei vamale aplicabile naţiunii celei mai favorizate atunci când, în urma liberalizării comerţului, sunt înregistrate importuri în cantităţi atât de mari, încât cauzează sau ameninţă să cauzeze un prejudiciu grav producătorilor din UE, care fabrică produse similare sau aflate în concurenţă directă cu produsul vizat.

Propunerea de regulament a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene la data de 18.04.2018, negocierile fiind inițiate în perioada Președinției bulgare a Consiliului UE. Acordul politic în cadrul trilogului între Consiliului UE, Comisia Europeană și Parlamentul European a fost convenit la finele anului trecut, în perioada Președinției austriece a Consiliului UE.

Dosarul legislativ a fost preluat de către Președinția României la Consiliul Uniunii Europene, închiderea acestuia reprezentând o prioritate. Regulamentul urmează să fie semnat după adoptarea în cadrul Plenului Parlamentului European și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene imediat după aceea.

 

 

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content