IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
PRESRO2019

Participarea reprezentantului PRES RO la reuniunea UNCITRAL

În perioada 13-14 februarie 2019 a avut loc, la Santo Domingo, în Republica Dominicană, cea de-a doua reuniune „intersesională” a grupului de lucru III al Comisiei Organizației Națiunilor Unite pentru Dreptul Comerțului Internațional (UNCITRAL), în cadrul căreia principalul subiect dezbătut a fost reforma sistemului de soluționare a litigiilor între investitori și stat.

Reuniunea a constituit o importantă oportunitate pentru reprezentanții Uniunii Europene (UE) de a prezenta, atât în fața experților în domeniul protecției investițiilor ai statelor membre ale Organizației Națiunilor Unite, cât și în fața societății civile, reprezentate de asociații profesionale și organizații nonguvernamentale, proiectul UE de reformă sistemică în domeniul reglementării diferendelor între investitori și stat, și anume înființarea Curții Multilaterale de Investiții.

Propunerea UE vizează înlocuirea arbitrajului ad-hoc, utilizat în prezent pentru  reglementarea diferendelor între investitori și stat, cu un sistem care include  judecători profesioniști, selectați de un panel de experți în domeniu, numiți pentru un mandat unic, care să se supună unui cod de conduită menit să asigure independența membrilor curții și un grad ridicat de transparență. Înființarea Curții Multilaterale de Investiții reprezintă soluția optimă în  vederea  stabilirii unui echilibru între necesitatea protecției investițiilor și a investitorilor în exercitarea drepturilor lor, pe de o parte, și asigurarea respectării prerogativelor statelor de a reglementa în interes public, pe de altă parte.

Un sistem similar a fost inclus în acordurile comerciale de tip nou, negociate de UE cu parteneri precum Canada, Singapore sau Vietnam. În aceste acorduri au fost prevăzute și dispoziții care permit tranziția de la mecanismele negociate bilateral la Curtea Multilaterală de Investiții, atunci când aceasta din urmă va începe să funcționeze.

Participanții la reuniune au identificat insuficiențe sistemice privind mecanismele existente de soluționare a diferendelor între investitori și stat, precum absenta unui mecanism de apel, lipsa posibilității statelor împotriva cărora a fost demarată o procedură de arbitraj de a formula o cerere reconvențională împotriva reclamantului, limitele cererii de anulare a hotărârii tribunalelor de arbitraj și mecanismul netransparent de formare a completelor. În același timp, reprezentanții societății civile au solicitat mai multă transparență cu privire la procedurile de arbitraj, accesul publicului la documentele relevante și lipsa de transparență a ședințelor.

Este de remarcat, în acest context, un curent care ia amploare în rândul statelor sud-americane, care, întemeindu-și demersurile pe elementele mai sus expuse, aleg să se retragă din convențiile internaționale de constituire a forurilor internaționale de arbitraj, precum Convenția ICSID, în favoarea arbitrajului realizat de centrele regionale sau naționale de arbitraj și să denunțe unilateral tratatele bilaterale de investiții la care sunt parte. În cadrul reuniunii a fost dezbătută sustenabilitatea unei astfel de abordări pe termen lung, în contextul globalizării, și efectele sale asupra posibilității statelor în curs de dezvoltare de a atrage investiții străine.

Dezbaterile de la Santo Domingo au facilitat schimbul de opinii, experiență și bune practici între participanți și reprezintă un demers important în pregătirea celei de-a 37-a sesiuni a Grupului de Lucru III al UNCITRAL, care va avea loc la New York, în perioada 1-5 aprilie 2019, în cadrul căruia sunt dezbătute formal opțiunile pentru reformă.

România, ca stat membru al UE, a susținut încă de la început demersurile de reformare a sistemului de reglementare a diferendelor între investitori și stat, iar în contextul exercitării Președinției Consiliului UE, va continua să promoveze și să sprijine în mod activ eforturile UE în vederea înființării Curții Multilaterale de Investiții.

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content