IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
Comunicate de presă MMACA

Soluții pentru intensificarea cooperării bilaterale româno-elene

I N F O R M A R E   D E   P R E S Ă

 

Gabriela Mihaela Voicilă, secretar de stat coordonator al domeniului comerț exterior, a avut, ieri, o întrevedere cu E.S. Vassilis Papadopoulos, ambasadorul Republicii Elene la București.

În timpul discuțiilor, au fost apreciate rezultatele consultărilor economice româno-elene, desfășurate recent la Atena, care reprezintă cel mai important instrument de dialog instituțional bilateral pe teme economice.

Au fost trecute în revistă relațiile economice bilaterale, evidențiindu-se evoluția bună a acestora, precum și posibilitățile de dezvoltare în continuare a cooperării româno-elene în diferite sectoare de interes comun.

Unul dintre principalele subiecte de discuție s-a referit la încurajarea celor două medii de afaceri să intensifice contactele directe prin participarea numeroasă la misiuni economice și târguri organizate în România și Grecia.

La întrevedere a participat și noul reprezentant pe probleme economice al Ambasadei Republicii Elene la București, domnul Aristotelis Xenias.

 

Informații de background:

Grecia este unul din partenerii economici importanți ai României. La nivelul anului 2017, volumul schimburile comerciale dintre România și Republica Elenă a însumat 1775,81 milioane euro, în creștere cu 13,97% comparativ cu anul 2016, cu o pondere de 1,28% în comerțul exterior al României.

Exporturile românești de bunuri au înregistrat 895,02 milioane euro iar importurile au înregistrat 880,79 milioane Balanța comercială este pozitivă, înregistrându-se un excedent comercial de 14,23 milioane euro. 

Același trend se manifesta și în anul 2018, în primele 10 luni valoarea schimburilor comerciale dintre România și Republica Elenă însumând 1645,20 milioane euro, în creștere cu 13,50% comparativ cu perioada similară din anul 2017.

Și din punct de vedere investițional Republica Elenă ocupă un loc important în relațiile bilaterale. Conform evidenţelor ONRC, la data de 31.12.2018, în România erau înregistrate 7322  firme elene, care dețin împreună un capital total de 1,35 miliarde euro, Grecia situându-se pe locul 9 în clasamentul pe țări de rezidență a investitorilor.

 

 

Biroul de presă al Ministerului pentru

Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content