IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
BREXIT

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a organizat un eveniment dedicat mediului de afaceri privind pregătirile întreprinse pentru scenariul no-deal Brexit

Comunicat de presă

În data de 14 februarie 2019 a avut loc un eveniment dedicat mediului de afaceri, organizat de către Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, având ca scop schimbul de experiență privind pregătirea pentru scenariul no-deal Brexit.

Parlamentul britanic a respins, la 15 ianuarie 2019, Acordul de retragere agreat de către negociatorii celor două părți, prin votul membrilor parlamentului (meaningful vote) cu 432 voturi împotrivă și 202 în favoarea propunerii, fapt care a perpetuat situația deja incertă, ținând cont că termenul stabilit pentru retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană este 29 martie 2019.

În acest context, a fost oportună organizarea acestui eveniment având ca scop informarea mediului de afaceri privind impactul unui no-deal Brexit, cât și comunicarea aspectelor care trebuie luate în considerare pentru pregătirea exportatorilor către piața UK, în vederea ameliorării impactului Brexit asupra activității companiilor.

Doamna secretar de stat, Paula-Marinela Pîrvănescu, a informat reprezentanții mediului de afaceri cu privire la publicarea pe website-ul ministerului a unei note privind implicațiile retragerii UK din UE fără un acord, care să vină în ajutorul companiilor în procesul de evaluare a impactului și  pregătirii unui plan de contingență. Mai mult, a transmis faptul că, din punct de vedere normativ, nu este necesară modificarea legislației naționale și procedurilor de aplicare a acesteia, în domeniul de competență al ministerului, pentru adaptarea pentru scenariul no-deal Brexit. A afirmat că trebuie avute în vedere taxele vamale practicabile la nivelul OMC, atât de către UE, în cazul importurilor din UK, cât și de către UK, în cazul exporturilor către această țară, barierele netarifare ce vor fi adăugate pe lângă acestea (spre exemplu, măsurile sanitare și fitosanitare), precum și procedurile vamale (aceste proceduri fiind detaliate pe site-ul Direcției Generale a Vămilor).

Astfel, în evaluarea impactului și pregătirilor necesare pentru scenariul no-deal Brexit, o companie ar trebui să aibă în vedere următoarele: evaluarea impactului direct al Brexit asupra comerțului și lanțurilor de producție și aprovizionare din care face parte; angajarea în discuții cu partenerii de afaceri din UK în vederea pregătirii pentru acest scenariu; înțelegerea rolului companiei în lanțurile de aprovizionare și producție ale UE; conștientizarea modificărilor privind regulile de origine, interdicțiile și restricțiile privind importul/exportul de mărfuri, transferul datelor cu caracter personal, TVA-ul și accizele.

Ulterior, doamna secretar de stat a asigurat reprezentanții mediului de afaceri că Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat va continua să sprijine companiile care doresc să se orienteze către alte piețe, pentru a ameliora impactul Brexit asupra activității de export a acestora, prin intermediul rețelei externe și i-a încurajat să își împărtășească opiniile privind pregătirile pentru Brexit.

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content