IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
PRESRO2019

România a preluat Președinția Grupului de Lucru privind Sistemul Generalizat de Preferințe (SGP)

Prima reuniune a Grupului de Lucru privind Sistemul Generalizat de Preferințe (SGP), sub mandatul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, a avut loc marți, 26 februarie 2019, la Bruxelles.

Sistemul generalizat de preferințe este un instrument al politicii comerciale a UE prin care sunt acordate preferințe tarifare unilaterale statelor în curs de dezvoltare și celor mai puțin dezvoltate, oferindu-le un acces sporit la piața UE și contribuind la dezvoltarea economică a acestora.

Regulamentul privind Sistemul Generalizat de Preferințe oferă o gamă largă de preferințe în cadrul a trei scheme, în funcție de diferitele specificități ale statelor:

  • SGP Standard pentru statele în curs de dezvoltare cu venituri mici și medii inferioare;
  • SGP+ pentru statele în curs de dezvoltare vulnerabile cu venituri mici și cu venituri medii inferioare pentru încurajarea dezvoltării durabile și bunei guvernanțe în aceste state;
  • EBA (Totul în afară de arme) pentru statele cel mai puțin dezvoltate (LDCs).

În cadrul reuniunii, Președinția Română a prezentat prioritățile sale, cu accent pe cei patru piloni (Europa convergenței, Europa siguranței, Europa ca și actor global și Europa valorilor comune) și pe subiectele de politică comercială care vor fi gestionate pe perioada exercitării mandatului său. De asemenea, au fost discutate subiecte privind SGP+ și angajamentul sporit EBA în relație cu Cambodgia.

Pe durata Președinției României la Consiliul UE, sunt planificate 2 reuniuni în formatul Grupului de Lucru privind Sistemul Generalizat de Preferințe.

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content