IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
BREXIT

Aderarea UK în nume propriu la Acordul plurilateral în domeniul achizițiilor publice (GPA)

La data de 27 februarie 2019 a fost convenit acordul de principiu privind aderarea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (UK) în nume propriu la Acordul plurilateral în domeniul achizițiilor publice (GPA).

UK va continua să fie membră GPA în calitate de stat membru UE până la data retragerii sale din Uniune sau până la încheierea perioadei de tranziție, în cazul în care UE și UK încheie un acord ce prevede o asemenea perioadă de tranziție, în timpul căreia legislația UE se va aplica în continuare în UK.

Acoperirea decalajului în cazul unui no-deal Brexit ar fi evitată datorită faptului că UK ar putea depune instrumentul de aderare nu mai devreme de 30 de zile, înainte ca aceasta să înceteze să mai fie stat membru UE.

De asemenea, se menține același nivel de acces pe piață pentru ceilalți membrii ai GPA și după aderarea UK la acest acord în nume propriu, după retragerea din Uniunea Europeană. În același timp, UK va menține pentru UE același nivel de deschidere a pieței de achiziții publice.

Informații de background

Scopul Acordului privind Achizițiile Publice este deschiderea mutuală între părți a piețelor de achiziții publice, în baza principiului reciprocității. În prezent, 47 de state membre ale Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) sunt părți ale GPA (UE fiind considerată ca stat-parte). De asemenea, alți 32 membri OMC și 4 organizații internaționale participă în cadrul Comitetului GPA al OMC ca observatori.

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content