IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
PRESRO2019

Activitatea PRES RO 2019 la Geneva: coordonarea poziției statelor membre UE pentru reuniunea Consiliului General al Organizației Mondiale a Comerțului

Activitatea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene (PRES RO 2019) în domeniul comercial este una intensă la Geneva, în cele 6 luni de mandat delegația României prezidând peste 140 de reuniuni de coordonare ale delegațiilor statelor membre UE la Organizația Mondială a Comerțului (OMC). Aceste reuniuni de coordonare sunt esențiale pentru pregătirea participării delegației UE la numeroasele reuniuni ale comitetelor și grupurilor de lucru ale OMC.

Reuniunile Consiliului General al OMC (CG) sunt de o însemnătate deosebită, întrucât CG reprezintă cel mai important organ decizional al OMC, după Conferința Ministerială. CG reunește reprezentanții tuturor statelor membre OMC și se întrunește ori de câte ori se consideră necesar pentru a îndeplini funcțiile esențiale ale OMC. Ultima reuniune a CG a avut loc la data de 28 februarie 2019, având incluse pe agendă subiecte sensibile precum situația nominalizării membrilor Organului de Apel al OMC (OA) și tratamentul special și diferențiat acordat statelor în curs de dezvoltare.

OA este structurat pentru a funcționa cu 7 membri, apelurile formulate fiind soluționate de un complet de 3 membri, care ar trebui selectați aleatoriu conform unei proceduri pre-agreate. În prezent, OA dispune de doar 3 membri cu un mandat activ, iar mandatele a 2 dintre aceștia vor expira la data de 10 decembrie 2019. În acest context, în condițiile în care nominalizările înlocuitorilor membrilor OA vor continua să fie blocate, există riscul unei paralizări complete a funcționării OA.

De asemenea, tratamentul special și diferențiat a fost un subiect intens dezbătut, în cadrul reuniunii CG din data de 28 februarie 2019, fiind prezentate atât documente ce evidențiază necesitatea reformării acestui sistem, sub forma în care funcționează în prezent în cadrul OMC, cât și documente ce subliniază importanța tratamentului special și diferențiat pentru asigurarea incluziunii tuturor statelor membre OMC în sistemul comercial internațional, indiferent de nivelul de dezvoltare.

Ambele subiecte discutate în cadrul reuniunii CG sunt esențiale pentru avansarea procesului de modernizare al OMC, o prioritate atât a PRES RO 2019, cât și o prioritate pe termen lung a Uniunii Europene.

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content