IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
Comunicate de presă MMACA PRESRO2019

Consiliul UE dă undă verde normelor privind examinarea investițiilor străine directe

C O M U N I C A T   D E   P R E S Ă

 

UE va dispune în curând de o serie de norme noi menite să monitorizeze mai îndeaproape investițiile directe provenite din țări terțe din motive de securitate sau de ordine publică.

Astăzi, Consiliul a adoptat un regulament de stabilire a unui cadru pentru examinarea investițiilor străine directe în UE. În timp ce principalii săi parteneri comerciali dispun deja de norme comparabile, UE se echipează astfel pentru prima dată cu un astfel de cadru cuprinzător.

„UE este și va rămâne unul dintre cele mai deschise locuri pentru investiții din lume. Noile norme privind examinarea investițiilor vor asigura că deschiderea merge mână în mână cu protecția adecvată a activelor noastre strategice”, a declarat Ștefan-Radu Oprea, ministrul pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat și președinte al Consiliului.

Noile norme privind examinarea investițiilor străine directe vor crea un mecanism de cooperare în cadrul căruia statele membre și Comisia vor putea să facă schimb de informații și să aducă în discuție chestiuni specifice. Statele membre vor păstra totuși competența de a examina și, eventual, de a bloca investițiile străine directe, pe motive de securitate și de ordine publică. Deciziile de a înființa și menține mecanisme naționale de examinare vor rămâne, de asemenea, în sarcina fiecărui stat membru.

Comisia va avea dreptul de a emite avize în cazuri care vizează mai multe state membre sau atunci când o investiție ar putea afecta un proiect sau program în interesul întregii UE, cum ar fi Orizont 2020 sau Galileo.

Etapele următoare

Noile norme vor intra în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării acestora în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și se vor aplica 18 luni mai târziu.

 

Biroul de presă al

          Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat

 

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content