IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
PRESRO2019

Abordarea SUA privind acordarea beneficiilor Sistemului Generalizat de Preferințe pentru India și Turcia

Sistemul generalizat de preferințe este un instrument de politică comercială prin care este oferit, în mod unilateral, un acces preferențial pe piață statelor în curs de dezvoltare, pentru facilitarea exportului produselor din aceste state și promovarea dezvoltării economice a acestora.

Reprezentantul pentru Comerț al SUA, Robert Lighthizer, a publicat la data de 4 martie 2019 un comunicat de presă prezentând intenția SUA de a retrage beneficiile comerciale acordate Indiei și Turciei în cadrul Sistemului Generalizat de Preferințe (SGP).

SUA au lansat în luna aprilie 2018 procesul de revizuire a respectării criteriilor de eligibilitate privind acordarea preferințelor tarifare subsumate Sistemului Generalizat de Preferințe de către India. Această acțiune vine ca urmare a implementării de către India a unor bariere comerciale care limitează comerțul cu SUA. Ca urmare a neîndeplinirii criteriilor de eligibilitate, preferințele tarifare acordate Indiei vor fi retrase.

În cazul Turciei, SUA au decis retragerea preferințelor SGP ca urmare a nivelului ridicat de dezvoltare pe care aceasta l-a atins odată cu creșterea venitului brut național pe cap de locuitor, scăderii ratei de sărăcie și diversificării exporturilor.

În cazul Sistemului Generalizat de Preferințe al UE, Comisia Europeană a publicat la finalul anului 2018 raportul intermediar al implementării Regulamentului privind SGP, iar Parlamentul European urmează să voteze propriul raport în cadrul sesiunii Plenare din 14 martie 2019.

De asemenea, următoarea reuniune a Grupului de Lucru privind Sistemul Generalizat de Preferințe al Consiliului UE va avea loc la data de 22 mai 2019, organizat de către Președinția română a Consiliului UE.

 

 

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content