IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
PRESRO2019

Discursul Comisarului pentru Comerț al UE, Cecilia Malmström, privind o nouă cooperare comercială transatlantică, susținut la Universitatea Georgetown din Washington D.C.

La data de 6 martie 2019, Comisarul pentru Comerț, Cecilia Malmström, s-a întâlnit la Washington D.C. cu Reprezentantul pentru Comerț al SUA, Robert Lighthizer, pentru cea de-a cincea reuniune a Grupului Executiv de Lucru, stabilit în vederea implementării Declarației comune din luna iulie 2018 a președinților Juncker și Trump.

A doua zi, 7 martie 2019, Comisarul pentru comerț a susținut un discurs la Universitatea Georgetown, în care a prezentat perspectiva europeană asupra relațiilor comerciale dintre UE și SUA, respectiv asupra sistemului comercial multilateral.

În acest discurs, Cecilia Malmström a transmis administrației americane îndemnul de a nu se îndepărta de ordinea internațională comercială, insistând asupra cooperării cu Uniunea Europeană în vederea depășirii obstacolelor actuale întâmpinate de economia globală modernă, puse inclusiv de China.

De asemenea, Comisarul european a pus accentul pe necesitatea modernizării Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), ca mijloc al colaborării dintre cei doi parteneri. Atât UE, cât și SUA au publicat propuneri de modernizare a OMC, însă, în perspectiva UE, aceste propuneri trebuie să fie bazate pe reguli mai solide, adaptate secolului 21 și care să reflecte preocupările privind subvențiile industriale sau transferul forțat de tehnologie. C. Malmström a menționat că, dacă UE și SUA pot ajunge la un compromis în ceea ce privește modernizarea OMC, atunci cei doi parteneri vor putea stabili regulile globalizării.

În încheierea discursului, reprezentantul UE a sugerat ca cei doi parteneri să pună bazele unui nou proiect comercial transatlantic și să reînnoiască sistemul comercial multilateral, având ca pilon Organizația Mondială a Comerțului.

 

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content