IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
PRESRO2019

Summit-ul UE-Japonia în contextul aplicării Acordului de Parteneriat Economic dintre Uniunea Europeană și statul nipon

Acordul de Parteneriat Economic (APE) dintre Uniunea Europeană și Japonia a fost semnat la data de 17 iulie 2018, la Tokyo, ca dovadă a determinării celor doi parteneri de a-și întări relațiile economice, prin promovarea unui comerț liber, echitabil și bazat pe reguli. Intrarea în vigoare a acordului la data de 1 februarie 2019 oferă întreprinderilor și consumatorilor din întreaga Europă și din Japonia posibilitatea de a profita de cea mai mare zonă de comerț liber din lume.

Pentru a realiza bilanțul primelor luni de punere în aplicare a acordului, o primă reuniune a Comitetului mixt UE-Japonia se va desfășura în luna aprilie 2019 la Tokyo, urmând ca la data de 25 aprilie să aibă loc la Bruxelles cel de-al 26-lea summit UE-Japonia.

În cadrul Summit-ului, liderii UE și ai Japoniei vor discuta aspecte privind relațiile bilaterale în contextul intrării în vigoare a Acordului de Parteneriat Economic, respectiv aplicării provizorii a Acordului de Parteneriat Strategic, printre care continuarea negocierilor în vederea încheierii unui acord de protecție a investițiilor și coordonarea Dialogului la nivel înalt UE-Japonia privind chestiuni industriale, comerciale și economice.

De asemenea, vor fi abordate aspecte legate de provocările și guvernanța globală, precum consolidarea sistemului comercial multilateral bazat pe reguli, instituit sub egida Organizației Mondiale a Comerțului, și cooperarea digitală, dar și probleme privind securitatea și afacerile externe.

 

 

 

 

 

 

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content