IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
PRESRO2019

Evaluarea ex-post a Acordului de Comerț Liber UE – Coreea de Sud

Comisia Europeană a publicat, la începutul lunii martie 2019, raportul privind evaluarea ex-post a implementării Acordului de Comerț Liber dintre Uniunea Europeană și Coreea de Sud. Aceasta reprezintă prima evaluare ex-post realizată de către Comisia Europeană pentru un acord din categoria celor de „nouă generație”.

Conform concluziilor raportului, Acordul de Comerț Liber UE – Coreea de Sud a contribuit la eliminarea taxelor vamale și altor limitări impuse comerțului cu bunuri și servicii, precum și investițiilor bilaterale dintre cei doi parteneri; a stimulat protecția drepturilor de proprietate intelectuală, în special privind indicațiile geografice; și a redus costurile comerciale rezultate în urma aplicării unor măsuri non-tarifare restrictive.

Exporturile de bunuri dintre UE și Coreea de Sud au crescut cu aproximativ 60% față de perioada anterioară aplicării provizorii a Acordului de Comerț Liber UE – Coreea de Sud. Valoarea medie a exporturilor trimestriale ale UE pe piața coreeană a crescut de la aproximativ 7 miliarde EUR în perioada pre-aplicare a acordului, la aproximativ 11 miliarde de EUR.

În ceea ce privește comerțul cu servicii, după implementarea provizorie a acordului, valoarea nivelului de export din UE în Coreea de Sud a crescut de la 7 miliarde EUR la 11.1 miliarde de euro. Importul în UE de servicii din Coreea de Sud a crescut cu 35% în perioada 2010-2015, de la o valoare de 4.5 miliarde de EUR la 6.3 miliarde EUR.

De asemenea, exporturile coreene au crescut în perioada de referință, deși au înregistrat ritmuri mai scăzute din cauza scăderii cererii în UE în contextul crizei financiare. Această situația a schimbat deficitul comercial al UE în valoare de 11.6 miliarde EUR în 2010, într-un excedent comerciale de 3.1 miliarde EUR în 2016. În perioada 2010-2018, exporturile UE către piața coreeană au atins valoarea de 49.2 miliarde EUR, iar importurile din Coreea de Sud au atins valoarea de 51 miliarde EUR.

Președinția română a Consiliului UE promovează abordarea UE privind negocierea, încheierea și implementarea unor Acorduri de Comerț Liber ambițioase, cuprinzătoare și echilibrate cu parteneri terți. La data de 1 februarie 2019 a intrat în vigoare Acordul de Parteneriat Economic UE – Japonia, pe perioada Președinției române a Consiliului UE continuând negocierile bilaterale cu parteneri strategici precum Australia, Noua Zeelandă, Indonezia, Chile, Mercosur etc.

 

 

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content