IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
BREXIT

Parlamentul britanic respinge pentru a doua oară Acordul de retragere a UK din UE propus de către Guvernul condus de Prim-ministrul Theresa May

Marți, 12 martie 2019, a avut loc cel de-al doilea vot semnificativ (meaningful vote) în cadrul Parlamentului britanic privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (UK) din Uniunea Europeană.

Astfel, a fost supus la vot Acordul de retragere a UK din UE ca urmare a agreării de către Prim-ministrul Theresa May și negociatorul șef al UE privind Brexit, Michel Barnier, a unui document explicativ privind soluția propusă referitoare la granița terestră dintre Irlanda și Irlanda de Nord (backstop solution).

Acordul a fost respins cu 391 voturi împotrivă și 242 voturi pentru, similar primului vot semnificativ când acordul a fost respins cu 432 voturi împotrivă și 202 în favoarea propunerii prezentate în Parlamentul britanic la data de 15 ianuarie 2019.

Ca urmare a acestui rezultat, la data de 13 martie 2019 va avea loc votul în Parlamentul UK privind retragerea UK din UE fără un acord. Dacă parlamentarii britanici vor vota pentru retragerea fără un acord (no-deal Brexit), începând cu 29 martie 2019 schimburile comerciale dintre UE și UK se vor desfășura conform reglementărilor existente în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului.

În schimb, dacă aceștia se vor opune retragerii UK din UE fără un acord de retragere, la data de 14 martie 2019 va fi organizat un nou vot în Parlamentul britanic, privind solicitarea de extindere a perioadei de retragere a UK din UE.

În contextul votului negativ privind Acordul de retragere, Guvernul condus de Prim-ministrul Theresa May a publicat în cursul zilei de 13 martie 2019 o serie de documente vizând planurile acestuia referitoare la taxele vamale aplicabile și situația la granița dintre Irlanda și Irlanda de Nord, în scenariul no-deal Brexit.

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content