IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
PRESRO2019

Reuniunea Grupului Consilierilor Comerciali ai statelor membre UE la Berna dedicată Președinției României la Consiliul UE

Marți, 5 martie 2019, a avut loc la sediul Delegației UE la Berna cea de-a doua reuniune lunară a Grupului Consilierilor Comerciali ai Statelor Membre UE, sesiune dedicată Președinției României la Consiliul UE. Evenimentul a fost organizat de către Delegația UE în Confederația Elvețiană (CH) în colaborare cu Ambasada României în Elveția.

În cadrul reuniunii au fost abordate subiecte vizând prioritățile Președinției României a Consiliului UE în domeniul politicii comerciale; sesiunea de primăvară a Parlamentului Elveției cu referire la principalele teme aflate pe ordinea de zi; acordul comercial UK-CH; raportul Consiliului Federal cu privire la controlul investițiilor străine; concluziile Consiliului UE privind relațiile UE-CH; evoluții recente înregistrate în domeniul politicii comerciale a UE și vizita de documentare a Grupului Consilierilor Comerciali la Vaduz.

Un alt subiect important pe agenda de lucru a fost prezentarea informațiilor referitoare la evenimentul organizat de Switzerland Global Enterprise S-GE la Zurich, în 7 martie 2019, pe tema Acordului de Comerț Liber (ACL) UE-Japonia, cu participarea Comisiei Europene (DG Trade), respectiv subiectul privind decizia anuală a Comitetului mixt UE-CH, cu referire la evoluția taxelor la importul de anumite produse agricole procesate, care a intrat în vigoare la data de 1 martie 2019.

Prezentarea priorităților Președinției Consiliului UE în domeniul politicii comerciale, în debutul reuniunii, s-a bucurat de aprecierea Delegației UE și a reprezentanților statelor membre, de remarcat fiind faptul că cel puțin în ultimii ani, nici un alt stat membru care a asigurat președinția Consiliului UE nu a realizat astfel de acțiuni.

 

 

 

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content