IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
PRESRO2019

Comisia Europeană a publicat raportul privind investițiile străine directe în UE

Comisia Europeană a publicat Raportul privind investițiile străine directe în Uniunea Europeană. Ca parte a inițiativei privind examinarea investițiilor străine directe, prezentată la data de 13 septembrie 2018, Comisia a publicat comunicarea „Welcoming Foreign Direct Investment while Protecting Essential Interests” prin care își propunea realizare unei analize detaliate a investițiilor originare din state terțe în statele membre UE.

Raportul Comisiei evidențiază importanta contribuție a investițiilor străine în economia europeană. Cu toate că doar 3% din companiile din eșantionul analizat în 2016 erau deținute de investitori din state terțe, acestea reprezintă peste 35% din activele aferente prezentului eșantion, generând aproape 16 milioane de locuri de muncă. Se constată o creștere susținută în ultimii 10 ani a activelor deținute de investitori străini în statele membre UE datorată în principal achizițiilor de întreprinderi mari europene.

Principalii investitori „tradiționali” pe piața europeană, economii dezvoltate precum Elveția, SUA, Norvegia, Canada, Australia, Japonia, dețin în continuare controlul a peste 80% din totalul activelor în proprietate străină. Acești investitori și-au menținut o rată constantă de achiziție a activelor pe piața europeană de-a lungul unei perioade îndelungate de timp, în prezent investițiile fiind diversificate în numeroase sectoare economice (investițiile SUA având chiar un nivel foarte ridicat de diversificare).

Cu toate acestea, raportul Comisiei evidențiază prezența din ce în ce mai crescută pe piața europeană a investitorilor din țări în curs de dezvoltare, în special investitori din China în domenii precum aeronautica și mașinării specializate, și India în domeniul farmaceutic. De asemenea, se observă o creștere a investițiilor pe piața europeană din partea unor companii deținute sau controlate de stat, cum ar fi companii din China, Rusia sau Emiratele Arabe Unite. Investițiile străine au crescut semnificativ și în sectoare economice strategice precum rafinarea petrolului, domeniul farmaceutic, produse optice și electronice sau echipament electric.

Sub Președinția României la Consiliul UE, Regulamentul privind examinarea investițiilor străine directe în Uniunea Europeană a fost aprobat de către Parlamentul European în cadrul ședinței plenare din data de 14 februarie 2019. Regulamentul va fi semnat la data de 19 martie 2019 la Strasbourg, urmând să intre în vigoare în luna aprilie 2019 şi producând efecte începând cu luna octombrie 2020.

Link-uri utile:

Raportul Comisiei Europene privind investițiile străine directe în UE (14.03.2019):

http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2019/march/tradoc_157724.pdf

Comunicarea Comisiei Europene „Welcoming Foreign Direct Investment while Protecting Essential Interests” (13.09.2017): https://ec.europa.eu/transparency/regdoc/rep/1/2017/EN/COM-2017-494-F1-EN-MAIN-PART-1.PDF

 

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content