IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
PRESRO2019

Notificarea Organizației Mondiale a Comerțului cu privire la încheierea de către UE a 17 acorduri în temeiul art. XXI din GATS

Aderarea la Uniunea Europeană, în perioada 1995 – 2004, a Republicii Cehe, Republicii Estonia, Republicii Cipru, Republicii Letonia, Republicii Lituania, Republicii Ungaria, Republicii Malta, Republicii Austria, Republicii Polonia, Republicii Slovenia, Republicii Slovacia, Republicii Finlanda și Regatului Suediei (UE25)  a implicat renegocierea angajamentelor UE în cadrul Acordului General privind Comerțul cu Servicii (GATS), în conformitate cu Art. XXI din GATS privind procedura de modificare a anexelor de angajamente specifice. În acest context, Comisia Europeană, acționând în numele statelor membre, a negociat și încheiat 17 acorduri bilaterale compensatorii cu membrii OMC afectați de modificarea angajamentelor UE. Încheierea acordurilor a reprezentat o condiție pentru certificarea anexei de angajamente UE 25.

La 13 noiembrie 2018, Comisia Europeană a înaintat Consiliului Uniunii Europene propunerea de Decizie a Consiliului privind încheierea acordurilor în temeiul articolului XXI din GATS cu Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Teritoriul vamal distinct Taiwan, Penghu, Kinmen și Matsu (Taipeiul chinez), Columbia, Cuba, Ecuador, Hong Kong (China), India, Japonia, Republica Coreea, Noua Zeelandă, Filipine, Elveția și Statele Unite, cu privire la ajustările compensatorii necesare rezultând din aderarea la Uniunea Europeană a Republicii Cehe, a Republicii Estonia, a Republicii Cipru, a Republicii Letonia, a Republicii Lituania, a Ungariei, a Republicii Malta, a Republicii Austria, a Republicii Polone, a Republicii Slovenia, a Republicii Slovace, a Republicii Finlanda și a Regatului Suediei. Propunerea a fost avansată Parlamentului European de către Consiliul UE în vederea obținerii consimțământului pentru adoptarea Deciziei și încheierea celor 17 acorduri, la 17 decembrie 2018.

Ca urmare a obținerii consimțământului Parlamentului European la 13 februarie 2019, sub Președinția României la Consiliul UE, propunerea de decizie anterior menționată a fost andosată în cadrul Comitetului pentru Politică Comercială – Servicii și Investiții la 20 februarie 2019 cu propunerea includerii pe agenda reuniunii Comitetului Reprezentanților Permanenți (COREPER II) din 27 februarie 2019, în vederea aprobării. Decizia a fost adoptată de către Consiliul Uniunii Europene – Mediu, la 5 martie 2019.

În acest context, în perioada 11-15 martie 2019 au fost realizate demersurile necesare notificării Organizației Mondiale a Comerțului cu privire la finalizarea procesului de încheiere a celor 17 acorduri compensatorii. Aceste evoluții sunt deosebit de importante pentru România, întrucât va permite UE inițierea demersurilor de certificare a anexei de angajamente ca urmare a aderării, în 2007, a României și Bulgariei.

 

 

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content