IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
PRESRO2019

Regulamentul Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unui cadru pentru examinarea investițiilor străine directe în Uniunea Europeană a fost semnat la Bruxelles

Regulamentul privind examinarea investițiilor străine directe din țări terțe în Uniunea Europeană a fost semnat la data de 19 martie 2019, la Bruxelles.

Parlamentul European a votat în data de 14 februarie 2019, în sprijinul creării unui mecanism de cooperare și asistență reciprocă între statele membre și Comisia Europeană. Textul de act normativ european a fost votat în cadrul ședinței plenare de la Strasbourg, la data de 14 februarie 2019, cu 500 de voturi pentru, 49 împotrivă și 56 de abțineri.

În conformitate cu articolul 297 alineatul (1) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, după ce Parlamentul European (PE) și Consiliul Uniunii Europene (CONS) adoptă formal o propunere de act normativ european, Președintele PE, împreună cu un reprezentant al președinției prin rotație a CONS, semnează actul.

Începând cu anul 2003, la inițiativa PE, Președintele PE și Președinția Rotativă semnează textele împreună, adesea în prezența președintelui comisiei competente, a raportorului și a reprezentanților Secretariatelor Generale ale PE și CONS. Scopul ceremoniei comune de semnare „LEX” este de a oficializa adoptarea actelor legislative de către cei doi co-legislatori, care acționează de pe poziții de egalitate.

Propunerea de regulament prezintă modalitatea de protecție a intereselor legitime (conforme angajamentelor multilaterale în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului și Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică) ale statelor membre față de investițiile străine directe (ISD) care ar putea periclita securitatea sau ordinea publică a Uniunii sau a statelor membre UE.

Textul propunerii de regulament a fost publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, la data de 13.09.2017, iar primele negocieri în vederea obținerii unui consens la nivel european au fost demarate pe perioada Președinției estoniene, au continuat în timpul Președinției bulgare, intensificându-se pe perioada Președinției austriece a Consiliului UE. După un amplu proces de negocieri, atât la nivel tehnic, cât și în format de trialog (Parlamentul European, Comisia Europeană și Consiliul Uniunii Europene), a fost atins consensul la nivel european privind textul propunerii de regulament.

În acest context, Regulamentul privind stabilirea unui cadru pentru examinarea investițiilor străine directe în Uniunea Europeană reprezintă un mijloc de examinare a investițiilor străine directe pe criterii de siguranță și ordine publică. Regulamentul va intra în vigoare la 20 de zile de la data publicării sale în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și va fi aplicat la optsprezece luni de la publicare.

 

 

 

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content