IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
PRESRO2019

Instrumentul de Achiziții Publice Internaționale – analiza Comisiei Europene

Piața de achiziții publice a Uniunii Europene este una dintre cele mai mari și mai deschise din lume, atingând un cuantum de 2.4 trilioane de EUR, în timp ce piața de achiziții publice mondiale ajunge la pragul de 8 trilioane de EUR, însă companiile europene au acces pe piața de achiziții publice internaționale la doar 10 miliarde de EUR.

Un document publicat de Comisa Europeană, la data de 20 martie 2019, a prezentat câteva dintre practicile discriminatorii și restrictive care îngreunează, și chiar în unele cazuri blochează, accesul companiilor europene pe piața de achiziții publice internaționale din state precum: China, Turcia, Rusia, Brazilia sau Indonezia.

În timp ce accesul companiilor europene pe piețele de achiziții publice internaționale este limitat, companii din China, Turcia, Elveția sau Norvegia au câștigat licitații care însumează 750 de milioane de EUR, pe piața europeană.

Piața de achiziții publice din China este estimată la o valoare de 1.4 trilioane de EUR, însă nu există informații cu privire la procedura legală de participare și câștigare a licitațiilor publice, China nefiind parte a vreunui acord internațional privind achizițiile publice.

Pentru a contracara lipsa de reciprocitate pe piața internațională de achiziții publice, Comisia Europeană a adoptat propunerea de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului Uniunii Europene privind accesul bunurilor și al serviciilor din tari terțe pe piața internă a achizițiilor publice a Uniunii la data de 21 martie 2012.

Documentul publicat de Comisia Europeană privind instrumentul de achiziții publice internaționale a subliniat necesitatea redeschiderii negocierilor la nivel european pentru adoptarea propunerii de regulament privind accesul bunurilor și al serviciilor din țări terțe pe piața internă a achizițiilor publice a Uniunii. Dacă acest regulament ar fi adoptat în forma propusă în 2016, Comisia Europeană ar putea iniția o investigație în cazul unei posibile limitări a accesului unor companii europene pe piața de achiziții publice internaționale și invita părțile interesate la negocieri pentru remedierea problemelor apărute în urma aplicării unor măsuri discriminatorii/restrictive.

Documentul integral publicat de Comisia Europeană poate fi consultat accesând link-ul: http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2019/march/tradoc_157728.pdf

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content