IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
BREXIT

UE își finalizează pregătirile pentru scenariul “no-deal” Brexit

Comisia Europeană a încheiat astăzi pregătirile pentru momentul părăsirii UE de către Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord (UK), fără încheierea unui acord de retragere. De asemenea, Comisia acordă sprijinul său administrațiilor publice pentru propriile lor acțiuni de pregătire, îndemnând toți cetățenii și toate întreprinderile din UE să se informeze în continuare cu privire la consecințele unui posibil scenariu “no-deal Brexit” și să se pregătească corespunzător.

În urma solicitării adresate de către prim-ministrul Theresa May Consiliului European (în privinţa articolului 50 din TFUE), acesta a convenit joi, 21 martie 2019, să amâne pentru 22 mai 2019 părăsirea UE de către UK, cu condiția aprobării în Camera Comunelor, până la data de 29 martie 2019, a Acordului de retragere. În cazul în care acest acord nu va fi aprobat până la data menționată, Consiliul European a convenit să acorde UK o prelungire doar până în 12 aprilie 2019, urmând ca UK să indice un plan de urmat. În acest context, crește riscul concretizării scenariului “no-deal Brexit”.

Scenariul „no-deal Brexit”

În lipsa unui acord de retragere între UE şi UK, acesta din urmă va deveni o țară terță. În consecinţă, întreaga legislație a UE ar înceta să se aplice în UK. Relațiile UK cu UE ar fi reglementate de dreptul internațional public, inclusiv de normele Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), UE având obligația de a aplica normele și tarifele sale vamale la frontierele cu UK. Această obligație include efectuarea de controale privind respectarea standardelor vamale, sanitare și fitosanitare și verificarea conformității cu normele UE, ceea ce ar putea cauza întârzieri semnificative la frontiere. De asemenea, entitățile din UK nu ar mai fi eligibile pentru granturi UE și nu ar mai putea participa la procedurile de achiziții publice din UE în condițiile legislației aflate în vigoare în prezent.

În mod similar, cetățenii UK nu vor mai fi cetățeni ai UE. Britanicii vor fi supuși unor controale suplimentare la frontiere atunci când vor intra pe teritoriul UE.

Acțiunile întreprinse de UE în vederea pregătirii pentru scenariul „no-deal Brexit”

Comisia Europeană se pregătește încă din decembrie 2017 pentru un scenariu „no-deal”, publicând 90 de avize de pregătire și 3 comunicări. Cele 90 de avize sectoriale publicate de către Comisia Europeană furnizează orientări detaliate destinate diferitelor sectoare afectate de Brexit (ele pot fi accesate aici: https://ec.europa.eu/info/brexit/brexit-preparedness/preparedness-notices_en). Mai mult, Comisia a publicat la data de 25 martie o serie de fișe informative redactate într-un limbaj ușor de înțeles în toate limbile UE (https://ec.europa.eu/info/publications/factsheets-and-questions-and-answers_en ).

De asemenea, Comisia a purtat discuții tehnice cu statele membre UE-27, atât în privinţa aspectelor generale legate de asigurarea pregătirii și a contingenței, cât și pe marginea unor aspecte specifice privind asigurarea pregătirii sectoriale, juridice și administrative. Reprezentanții Comisiei au vizitat capitalele celor 27 de state membre ale UE, cu scopul de a furniza toate clarificările necesare privind măsurile de pregătire și de contingență adoptate de Comisie, precum și pentru a discuta planurile de contingență de la nivel național. Vizitele au evidențiat un nivel ridicat de pregătire a statelor membre pentru toate scenariile.

Măsuri legislative de asigurare a contingenței și pregătirii

Până în prezent, Comisia a prezentat 19 propuneri legislative. Parlamentul European și Consiliul au adoptat sau aprobat 17 dintre acestea, iar celelalte două propuneri urmează a fi finalizate în timp util de cei doi co-legiuitori.

Cu toate acestea, măsurile de contingență ale UE nu pot atenua impactul de ansamblu al lipsei acordului de retragere şi nu vor reinstitui pe deplin avantajele apartenenței la UE sau condițiile favorabile oferite de o eventuală perioadă de tranziție.

Măsurile de contingență pentru eventualitatea în care nu se ajunge la niciun acord se referă, printre altele, la: continuarea programului PEACE pe insula Irlanda (până la sfârșitul anului 2020), bugetul UE, drepturile de pescuit și compensația financiară, servicii financiare, conexiunile aeriene și siguranța transportului aerian, conexiunile rutiere, conexiuni feroviare, inspecția navelor, realinierea coridorului rețelei centrale Marea Nordului – Marea Mediterană, politica privind schimbările climatice, programul Erasmus, drepturile la prestații de asigurări sociale și reciprocitatea vizelor.

Ajutoare de stat

În ceea ce privește nevoia de resurse financiare și/sau de asistență tehnică, normele în vigoare privind ajutoarele de stat ale UE fac posibilă soluționarea problemelor întâmpinate de întreprinderi în cazul unui Brexit fără acord. De exemplu, normele privind ajutoarele de stat permit întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-urilor) să beneficieze de ajutor pentru consultanță sau pentru formare, care ar putea fi utilizat pentru a contribui la pregătirea acestora (inclusiv pentru eventualele formalități vamale viitoare). Orientările privind ajutoarele de stat pentru salvarea și restructurarea întreprinderilor conțin dispoziții referitoare la schemele de sprijin temporar pentru restructurarea IMM-urilor, care ar putea fi utile pentru soluționarea problemelor de lichiditate cauzate de Brexit. Finanțarea se poate accesa sub diferite forme, de exemplu prin scheme de împrumut finanțate de stat care respectă rata de referință sau prin garanții de stat prevăzute în Comunicarea privind garanțiile.

Finanțare și sprijin din bugetul UE

Asistența tehnică și financiară din partea Uniunii Europene poate fi pusă la dispoziție în anumite domenii, cum ar fi formarea funcționarilor vamali în cadrul programului Customs 2020. Alte programe pot contribui la proiecte de formare similare, cum ar fi în domeniul controalelor sanitare și fitosanitare. În ceea ce privește agricultura, legislația UE oferă o largă gamă de instrumente pentru a face față efectelor imediate ale retragerii Regatului Unit din UE fără acord.

 

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content