IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
Comunicate de presă MMACA

Relațiile economice și comerciale româno-cipriote intră pe un nou palier al dezvoltării

C O M U N I C A T   D E   P R E S Ă

 

Secretarul de stat Gabriela Mihaela Voicilă a accentuat, în cadrul Forumului de afaceri România-Cipru, care a avut loc ieri, importanța dezvoltării echilibrate şi diversificate a schimburilor comerciale și cooperării româno-cipriote. Totodată, secretarul de stat a evidențiat interesul comun pentru derularea de parteneriate mixte ale căror rezultate să aibă impact asupra creşterii competitivităţii celor două economii.

În cadrul intervenției sale, Gabriela Mihaela Voicilă a prezentat nivelul principalilor indicatori macroeconomici, evoluția comerțului exterior și a investiţiilor străine din România, precum și realizările și perspectivele economiei româneşti și programele de susţinere a antreprenoriatului şi promovare a exporturilor.

La Forum au participat peste 50 de companii românești și cipriote, care, în cadrul întrevederilor de afaceri B2B au stabilit noi proiecte de colaborare în domenii de interes comun.

Forumul de Afaceri România – Cipru, dedicat  promovării realităţilor economice și a oportunităţilor de investiții și comerț existente între România și Cipru a fost organizat de Camera de Comerț și Industrie a României și Camera Bilaterala de Comerț și Industrie România – Cipru în marja vizitei în România a ministrului  energiei, comerțului și industriei din Republica Cipru,  Yiorgos Lakkotrypis.

Alături de demnitarul român și cel cipriot, la Forum au mai luat cuvântul ambasadorul Republicii Cipru la București, Dimitris Hatziargyou, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai Daraban,  precum și reprezentanți a unor companii cipriote prezente pe piața românească.

Informații de background:

In anul 2018, schimburile comerciale dintre România și Cipru au însumat 114,52 milioane euro, în creștere cu 18,84% comparativ cu  anul 2017.  Exporturile românești de bunuri au înregistrat 70,85 milioane euro, ceea ce reprezintă o creștere  cu  19,52% față de 2017 iar importurile au înregistrat 43,67 milioane euro –  creștere cu 17,75%. Balanța comercială este favorabilă României, înregistrându-se un excedent comercial de 27,17 milioane euro.

Conform datelor ONRC, la data de 31 ianuarie 2019  erau înregistrate  6031 de firme cu capital cipriot în România, valorea totală a capitalului social ridicându-se la 4,87 miliarde euro, ceea ce reprezintă aproape 11% din totalul investiţiilor străine în țara noastră. În funcție de capitalul investit, Republica Cipru ocupă locul 4 în topul investitorilor străini din ţara noastră după Olanda, Austria și Germania.

 

Biroul de presă al Ministerului pentru

Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content