IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
Comunicate de presă MMACA

România-Albania, noi oportunități de colaborare pentru mediile de afaceri din cele două țări

INFORMARE DE PRESĂ

Gabriela Mihaela Voicilă, secretar de stat, coordonator al domeniului comerț exterior, și  E.S. Ilir Tepelena, ambasadorul Republicii Albania în România, au purtat, astăzi, discuții pe tema relațiilor comercial-economice dintre cele două state.

Demnitarul român a subliniat  sprijinul și rolul central al ministerului în atragerea investițiilor străine și în crearea cadrului favorabil interacțiunii mai strânse între oamenii de afaceri din cele două țări.
În acest sens, cei doi demnitari au agreat organizarea, la București, a unei noi ediții a Forumului de Afaceri România-Albania, o nouă oportunitate pentru mediile de afaceri de a identifica proiecte comune ce pot fi concretizate în beneficiul companiilor din cele două țări.

Diplomatul albanez a evidențiat importanța pe care țara sa o acordă dezvoltării și consolidării relațiilor cu România, salutând buna desfășurare a Comisiei Mixte interguvernamentale româno-albaneze pentru cooperare economică (Tirana, 8-9 noiembrie 2018) și organizarea, în marja acesteia, a primei ediții a Forumului de Afaceri România-Albania. Acesta a subliniat semnificația Protocolului de colaborare încheiat la sesiunea din noiembrie 2018 a Comisiei Mixte în amplificarea colaborării, atât la nivel public, cât și al mediului de afaceri.

Cei doi demnitari au menționat, în discuții, necesitatea unei comunicări mai eficiente la nivelul mediilor de afaceri pentru creșterea și diversificarea schimburilor comerciale dintre cele două țări, prin consolidarea  ariilor clasice de cooperare (energie, turism) și identificarea unor noi domenii de cooperare (tehnologia informației, agro-intelligence etc.).

******

În 2018, volumul schimburilor comerciale România – Albania a înregistrat 144,2 milioane euro, din care exporturile românești au totalizat 106,3 milioane euro, față de 2017, volumul schimburilor comerciale totale crescând cu 16,05% (din care exportul a crescut cu 20,84%, iar importul cu 4,42%).

 

Biroul de presă al Ministerului pentru

Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content