IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
BREXIT

Q&A privind implicațiile unui no-deal Brexit asupra comerțului bilateral UE – UK

Acordul de retragere a UK din UE, negociat de către Prim-ministrul britanic, Theresa May, și negociatorul șef al UE, Michel Barnier, a fost respins pentru a 3-a oară de către Camera Comunelor la data de 29 martie 2019 cu 344 voturi împotrivă și 286 voturi pentru. Astfel, Guvernul UK trebuie să comunice reprezentanților Uniunii Europene până la 12 aprilie 2019 calea de urmat privind retragerea UK din UE. Această propunere va fi supusă spre analiză Consiliului European, care se va reuni în 10 aprilie 2019.

De asemenea, Consiliul European a reiterat faptul că nu este posibilă o repunere în discuție a Acordului privind retragerea, care a fost convenit între Uniune Europeană și Regatul Unit în noiembrie 2018.

În acest context, probabilitatea retragerii UK din UE fără un acord este în creștere. Prin intermediul întrebărilor și răspunsurilor redate mai jos sunt oferite indicații cu privire la cele mai importante elemente care necesită a fi luate în considerare de către exportatorii români pe piața UK, în eventualitatea retragerii UK din UE fără un acord. De asemenea, pentru consultarea procedurilor vamale aplicabile, facem trimitere la informațiile publicate de către Direcția Generală a Vămilor: https://www.customs.ro/info-publice/anunturi/info-publice/brexit.

 

Q&A privind implicațiile unui no-deal Brexit asupra comerțului bilateral UE – UK

Nr. crt. Question Answer
1. Care vor fi condițiile comerciale aplicabile importurilor din UE? Care vor fi standardele aplicabile produselor importate din UE? Pregătirile UK privind scenariul no-deal, care includ și condițiile comerciale aplicabile importurilor de diferite produse provenind din UE, inclusiv standardele aplicabile, pot fi consultate la adresa:

https://www.gov.uk/government/publications/trading-with-the-eu-if-theres-no-brexit-deal/trading-with-the-eu-if-theres-no-brexit-deal.

 

2. Care vor fi taxele vamale aplicabile importurilor din UE în eventualitatea unui no-deal Brexit? UK a publicat la data de 13 martie 2019 regimul tarifar temporar, aplicabil pentru 1 an, în eventualitatea no-deal Brexit: https://www.gov.uk/government/publications/temporary-rates-of-customs-duty-on-imports-after-eu-exit.

 

3. Care vor fi regulile de origine aplicabile importurilor din UE? Guvernul britanic a publicat informații privind regulile de origine aplicabile la adresele: https://www.gov.uk/government/publications/the-customs-origin-of-chargeable-goods-eu-exit-regulations-2019 și https://www.gov.uk/government/publications/the-customs-tariff-preferential-trade-agreement-eu-exit-regulations-2019.

Regulile de origine aplicabile de către UE în această situație pot fi consultate la adresa: https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/file_import/preferential_rules_of_origin_en.pdf.

 

 

4. Care vor fi condițiile contractuale (Incoterms) aplicabile? Având în vedere că aceste condiții sunt stabilite între două părți private, situația poate varia în funcție de operatorii economici implicați.
5. Ce se va întâmpla cu contractele comerciale deja agreate între parteneri UE și UK? Contractele comerciale vor fi în continuare în vigoare, în concordanță cu legislația civilă națională aplicabilă respectivelor contracte.
6. Care vor fi standardele sanitare și fito-sanitare aplicabile importurilor din UE? Reglementările UE privind exporturile către UK fac referire la prevederi privind produsele alimentare (https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/eu_food_law_en.pdf) și privind exportul animalelor vii (https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/file_import/movements_of_live_animals_en.pdf).

 

7. Care vor fi condițiile aplicabile participanților din UE la licitațiile pentru achiziții publice organizate de către autoritățile UK? Guvernul UK a publicat condițiile aplicabile pentru participarea la licitațiile pentru achiziții publice organizate de către autoritățile din UK la adresa:

https://www.gov.uk/guidance/public-sector-procurement-after-brexit#how-this-will-affect-your-business-if-theres-no-deal.

8. Care vor fi condițiile specifice aplicabile accesului pe piață a specialiștilor UE (avocați, contabili etc.)? Guvernul UK a publicat o notă privind condițiile aplicabile accesului pe piață a specialiștilor UE (avocați, contabili etc.): https://www.gov.uk/government/publications/providing-services-including-those-of-a-qualified-professional-if-theres-no-brexit-deal.

 

9. Cum va afecta posibilul decalaj temporar existent între retragerea UK din UE și aderarea UK în nume propriu la Acordul privind Achizițiile Publice al OMC accesul operatorilor UE care doresc să participe la licitații privind achizițiile publice în UK? Conform notei postată de către Guvernul UK, acesta va deveni membru al Acordului privind Achizițiile Publice al OMC la data de 25 aprilie 2019. Dacă retragerea UK din UE are loc înaintea acestei date, Guvernul UK a informat că pentru această perioadă reglementările interne privind achizițiile publice vor rămâne neschimbate https://www.gov.uk/guidance/public-sector-procurement-after-a-no-deal-brexit.
10. Care vor fi consecințele unui no-deal Brexit asupra protecției Indicațiilor Geografice din UE în UK? Guvernul UK a publicat elemente generice privind acest subiect (https://www.gov.uk/guidance/protecting-food-and-drink-names-if-theres-no-brexit-deal). Ca urmare a retragerii UK din UE fără un acord, este posibil ca Indicațiile Geografice UE să nu fie protejate de către partea britanică. În acest context, operatorii economici interesați sunt încurajați să exploreze metode alternative pentru protejarea produselor indicație geografică în UK, conform legislației naționale aplicabile după Brexit.
11. Care vor fi reglementările aplicabile produselor importate în UK în acest scenariu? Guvernul UK a publicat o serie de note informative privind diferite sectoare în cazul retragerii din UE fără un acord: https://www.gov.uk/government/collections/how-to-prepare-if-the-uk-leaves-the-eu-with-no-deal.

 

12. Cum vor fi modificate drepturile de proprietate intelectuală în domeniul industrial pentru mărci înregistrate și desene sau modele industriale? Informațiile publicate de către Guvernul UK privind acest domeniu pot fi consultate la adresa: https://www.gov.uk/guidance/intellectual-property-after-brexit.

 

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content