IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
PRESRO2019

UE și China au agreat continuarea cooperării privind modernizarea OMC cu ocazia celui de-al 21-lea Summit UE-China

Cel de-al 21-lea Summit UE-China s-a desfășurat la Bruxelles, la data de 9 aprilie 2019, oferind un cadru de discuții la cel mai înalt nivel și o oportunitate de promovare a relațiilor bilaterale și multilaterale dintre cei doi parteneri.

La summit au participat din partea Uniunii Europene, Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker și Președintele Consiliului European, Donald Tusk, iar din partea Chinei, Premierul Li Keqiang. Printre participanții de nivel înalt s-au numărat și Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate al Uniunii Europene, Federica Mogherini și Vicepreședintele Comisiei Europene pentru locuri de muncă, creștere economică, investiții și competitivitate, Jyrki Katainen.

Cu toate că negocierile pentru Declarația comună au fost dificile, cele mai importante aspecte agreate în cadrul summit-ului, în domeniul comerțului internațional, se referă la angajamentul Chinei de a coopera cu UE privind modernizarea Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) și de a intensifica discuțiile legate de reglementările în domeniul subvențiilor industriale.

De asemenea, ambele părți au agreat continuarea cooperării în vederea soluționării crizei cu care se confruntă în prezent Organul de Apel din cadrul OMC.

Liderii celor două părți și-au reafirmat sprijinul pentru G20, principalul forum de cooperare economică și au agreat faptul că nu ar trebui să existe transfer forțat de tehnologie.

În ce privește problema supra-capacității de producție a oțelului, partenerii au convenit să mențină comunicarea în cadrul Forumului mondial privind supra-capacitatea producției siderurgice. În plus, UE și China vor continua să creeze sinergii între inițiativa Chinei „One belt, one road” și inițiativa UE, în vederea îmbunătățirii conectivității dintre Europa și Asia.

Unul dintre obiectivele pe care le-au stabilit UE și China pentru anul 2020 este încheierea unui acord privind investițiile, în vederea îmbunătățirii accesului pe piață și eliminării discriminării împotriva investitorilor străini. Negocierile au fost lansate în anul 2013, iar ultima rundă de negocieri (a 20-a) a avut loc în luna februarie 2019.

Declarația comună a summit-ului UE-China poate fi consultată la adresa: https://www.consilium.europa.eu/ro/press/press-releases/2019/04/09/joint-statement-of-the-21st-eu-china-summit/

 

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content