IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
BREXIT

Consiliul European decide prelungirea termenului aplicării articolului 50 privind Brexit

Prim-ministrul britanic, Theresa May, a solicitat Consiliului European o nouă prelungire a termenului menționat la articolul 50 alineatul 3 din Tratatul Uniunii Europene.

În cadrul reuniunii din 10 aprilie 2019, Consiliul European a convenit prelungirea termenului menționat pentru a permite Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (UK) ratificarea Acordului privind retragerea. Conform deciziei Consiliului European, această prelungire ar trebui să dureze numai atât cât este necesar și, în nici un caz, nu ar trebui să depășească data de 31 octombrie 2019. Dacă Acordul de retragere este ratificat de ambele părți înainte de această dată, retragerea va avea loc în prima zi a lunii următoare ratificării.

De asemenea, dacă Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord va fi membru UE în perioada 23-26 mai 2019 și dacă nu va ratifica Acordul privind retragerea până la 22 mai 2019, va trebui să organizeze alegeri pentru Parlamentul European, în caz contrar retragerea din UE va avea loc la 1 iunie 2019.

În perioada de extindere a termenului de retragere din UE, Consiliul European se declară pregătit să reexamineze Declarația politică privind viitoarele relații, dar nu este posibilă repunerea în discuție a Acordului de retragere.

Pe perioada prelungirii, UK va rămâne stat membru cu drepturi și obligații depline, în conformitate cu articolul 50 din TUE și are dreptul să își revoce notificarea în orice moment. În plus, se angajează să acționeze în mod constructiv și responsabil pe toată durata prelungirii, în conformitate cu obligația de cooperare loială.

Consiliul European va analiza progresele înregistrate în cadrul reuniunii sale din 20-21 iunie 2019.

 

 

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content