IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
IMM PRESRO2019

Australia a aderat la Acordul multilateral al OMC privind achizițiile publice

Australia a ratificat Acordul multilateral al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) privind achizițiile publice (GPA), ca urmare a depunerii instrumentului de aderare la Secretariatul OMC, la data de 5 aprilie 2019.

Astfel, Australia este cel de-al 48-lea membru OMC care devine parte a GPA. Intrarea în vigoare a acordului se realizează la 30 de zile de la depunerea instrumentului de aderare, Australia urmând să beneficieze de noile oportunități de acces pe piață începând cu data de 5 mai 2019.

Acordul privind achizițiile publice vizează deschiderea reciprocă a piețelor de achiziții publice ale părților, în baza principiului reciprocității. Ca urmare a mai multor runde de negocieri, membrii GPA și-au deschis piețele competiției din partea companiilor străine (spre exemplu furnizorilor de bunuri, servicii și servicii de construcții din statele membre GPA), activități estimate la 1.7 trilioane USD anual.

Conform statisticilor, piața de achiziții publice din Australia valorează 110 miliarde AUD anual (78 miliarde USD). Astfel, aderarea Australiei la acord va adăuga o valoare substanțială la piețele de achiziții publice acoperite de GPA.

Aderarea unui stat la GPA presupune alinierea legislației naționale în domeniul achizițiilor la prevederile GPA, precum și agrearea termenilor de participare, prin negocieri cu părțile deja membre la acord.

În paralel, negocierile pentru un Acord de Comerț Liber (ACL) între UE și Australia continuă, cea de-a 3-a rundă de negocieri desfășurându-se în perioada 25-29 martie 2019, la Canberra. Discuțiile au fost constructive și au demonstrat un angajament comun de a negocia un acord ambițios și cuprinzător. Unde a fost posibil, negociatorii au agreat, în principiu, părți ale viitorului text. 16 grupuri de lucru s-au reunit pentru a discuta despre majoritatea capitolelor viitorului ACL. În ce privește capitolul achiziții publice, au avut loc discuții extensive asupra textului, fiind agreate anumite părți, iar abordarea privind corelarea cu GPA a fost analizată în detaliu.

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content