IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
IMM PRESRO2019

Aniversarea a 25 de ani de la semnarea Acordului de la Marrakesh

Acum 25 de ani, la data de 15 aprilie 1994, la Marrakesh, Maroc, 120 de state, printre care şi România au semnat o serie de acorduri în domeniul comerțului internațional, care vor rămâne cunoscute ca Acordul de la Marrakesh, actul de înființare al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).

Acordul de la Marrakesh reprezintă actul final al Rundei Uruguay, care s-a desfășurat în perioada 1986-1994 și cuprinde peste 60 de acorduri și decizii sub egida Acordului General pentru Tarife și Comerț (GATT), o realizare istorică ce oferea un cadru legislativ la nivel global pentru liberalizarea comerțului cu bunuri și servicii, protecția proprietății intelectuale, precum şi un sistem de reglementare a diferendelor comerciale între state.

Acordul de la Marrakesh a intrat în vigoare la data de 1 ianuarie 1995, devenind data înființării OMC, marcând trecerea de la statutul de tratat multilateral interguvernamental al GATT, la statutul de organizație internațională, independentă de Organizația Națiunilor Unite.

În prezent, OMC cuprinde 164 de state membre, reprezentând 98% din volumul comerțului mondial, fiind principalul forum de negociere și reglementare a comerțului internațional.

Atât Uniunea Europeană, cât și România sunt susținători fermi ai sistemului multilateral de comerț, bazat pe regulile definite în cadrul OMC. Avansarea procesului de modernizare al OMC reprezintă una dintre prioritățile Președinției României la Consiliul Uniunii Europene și o componentă importantă a activității Ministerului pentru Mediul de afaceri, Comerț și Antreprenoriat, inclusiv prin intermediul Misiunii Permanente a României de la Geneva.

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content