IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
IMM PRESRO2019

Comisia Europeana a lansat consultări publice privind impunerea unor taxe vamale adiționale la importurile unor produse originare din SUA

Astăzi, 17 aprilie 2019, Comisia Europeană a publicat pe site-ul Directoratului General Comerț (DG Trade) o lista ce cuprinde o gamă largă de produse pentru care ar putea impune taxe vamale adiționale la importurile originare din SUA, ca urmare a raportului Organului de Apel al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) în cazul „Boeing”.

Încă din anul 2006 SUA și UE sunt implicate într-o serie de diferende comerciale în cadrul OMC referitoare la subvențiile și măsurile de sprijin financiar acordate de către guvernul american producătorului de aeronave civile de dimensiuni mari, Boeing (cazul „Boeing”), respectiv cele acordate producătorului european, Airbus, de către UE şi unele state membre (cazul „Airbus”). Aceste măsuri sunt considerate a constitui concurență neloială, reprezentând o încălcare a Acordului privind Subvențiile şi Măsurile Compensatorii (Acordul SCM), precum și a unor prevederi ale Acordului General pentru Tarife și Comerț (GATT 1994).

Având în vedere complexitatea deosebită a ambelor cazuri, raportul final a fost publicat în luna mai 2011 pentru „cazul Airbus”, respectiv luna martie 2012 pentru „cazul Boeing”, Organul de Apel al OMC (OA) concluzionând că atât SUA, cât şi UE au implementat măsuri pentru sprijinul financiar al Boeing, respectiv Airbus, care contravin obligațiilor asumate în calitate de membri ai OMC și formulând recomandări privind eliminarea măsurilor ce constituie concurență neloială.

După o nouă serie de diferende comerciale în vederea verificării conformării SUA şi UE cu recomandările OA, rapoartele finale au fost adoptate la data de 28 mai 2018 pentru „cazul Airbus”, respectiv la data de 11 aprilie 2019 pentru „cazul Boeing”. Ambele rapoarte au confirmat faptul că măsurile de sprijin acordate de SUA, respectiv UE, ce contravin prevederilor GATT şi/sau Acordului SMC nu au fost eliminate în conformitate cu recomandările OA.

În acest context, Comisia Europeană a publicat spre consultare publică o listă ce include atât produse industriale, cât şi produse agricole (pește, brânzeturi, legume, fructe, cereale, vinuri etc.) pentru care ar putea impune taxe vamale adiționale la importurile originare din SUA, ca măsuri compensatorii pentru prejudiciul creat de subvențiile americane identificate în “cazul Boeing”. Valoarea listei publicate se ridică la aproximativ 20 de miliarde USD, însă valoarea finală a măsurilor compensatorii aferente “cazului Boeing” va fi stabilită de către arbitrii OMC în perioada ianuarie-februarie 2020.

Mai multe informații privind consultarea publică lansată de Comisia Europeană puteți găsi la adresa http://trade.ec.europa.eu/doclib/press/index.cfm?id=2011.

În acelaşi timp, administrația SUA, prin intermediul United States Trade Representative (USTR), a anunțat intenția de a institui taxe vamale suplimentare pentru produse importate din UE ca urmare a prejudiciului creat de subvențiile europene invocate în raportul final aferent “cazului Airbus”. În acest sens, a fost publicată pe site-ul USTR, la data de 8 aprilie 2019, o listă care include o gamă largă de produse cu o valoare estimată de aproximativ 12 miliarde de dolari, dintre care o parte semnificativă o reprezintă produse agricole (pește brânzeturi, măsline, sucuri, vinuri etc). Valoarea finală a măsurilor compensatorii aferente “cazului Airbus” va fi stabilită de către arbitrii OMC în perioada iunie-iulie 2019.

Mai multe informații privind măsurile compensatorii planificate de SUA puteți găsi la adresa: https://ustr.gov/about-us/policy-offices/press-office/press-releases/2019/april/ustr-proposes-products-tariff.

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content