IMM – Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat
Image default
Comunicate de presă MMACA

Paşi concreți pentru dinamizarea relațiilor bilaterale Romania-Uzbekistan

C O M U N I C A T   D E   P R E S Ă

 

Dinamizarea relațiilor bilaterale și parcurgerea unor pași concreți pentru continuarea și consolidarea cooperării bilaterale comercial-economice au fost principalele subiecte abordate în cadrul întrevederii avute, ieri, de Gabriela Mihaela Voicilă, secretar de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, și Dilshod Akha, ministrul adjunct de externe din Uzbekistan.

Discuțiile au evidențiat faptul că nivelul actual al schimburilor comerciale bilaterale permite o valorificare intensă a potențialului economiilor celor două țări. Astfel, pentru atingerea unor valori superioare ale volumurilor exporturilor și importurilor ”este necesară conjugarea eforturilor comune pentru diversificarea gamei de produse și identificarea de oportunități care pot fi utilizate în colaborarea comercială dintre România și Uzbekistan”, a subliniat secretarul de stat român.

Dilshod Akha a menționat interesul pieței din Uzbekistan pentru mobila, produsele farmaceutice și produsele viticole românești, subliniind  necesitatea intensificării contactelor dintre oamenii de afaceri din cele două țări.

În acest context, organizarea Comisiei mixte interguvernamentale în cursul anului 2019 va oferi cadrul necesar implementării măsurilor de îmbunătățire a relațiilor economice și creștere a schimburilor comerciale între România și Uzbekistan.

***

La data de 31.12.2018  volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Uzbekistan a fost de 20,85 milioane USD, din care exportul a fost de 19,78 milioane USD și importul de 1,07 milioane USD, soldul fiind de 18,71 milioane USD în favoarea României.

Față de aceeași  perioadă a anului trecut, volumul schimburilor comerciale totale a crescut cu 74%, din care exportul a crescut cu 89%, iar importul a scăzut cu 30%.

Biroul de presă al Ministerului pentru

Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

Articole asemanatoare

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.. Accept Nu accept

Politica de confidențialitate
Skip to content